Miesta, ktoré musíš počas stáže navštíviť

Počas stáže stihneš nadobudnúť skúsenosti nielen z pracovnej oblasti, ale aj spoznať nových ľudí a krajinu. Dôležité je, aby si neplytval/a časom a efektívne ho využil/a. Preto sme si pre teba pripravili tipy na výlety. Ak si na stáži v Portugalsku, Švédsku, Bulharsku či Taliansku, tieto miesta musíš jednoznačne navštíviť.

Portugalsko

Európsky štát ležiaci na juhozápadnom cípe Pyrenejského polostrova zaujme nielen svojou históriou, architektúrou či dobrým vínom, ale aj krásnymi prístavmi a súostrovím Madeira. Hlavné mesto Portugalska, Lisabon, leží na brehu rieky Teja. Pokiaľ sa nevieš rozhodnúť, ktoré miesta chceš navštíviť, ideálnym riešením sú výlety loďou spojené s prehliadkou Lisabonu.  

Odporúčame vidieť

  • V Lisabone odporúčame vidieť hrad zo 16 storočia. Casa dos Bicos. Ako jedna z mála stavieb prežila v roku 1755 najväčšie zemetrasenie.
  • Románsky hrad Castelo de Sao Jorge je jednou z dominánt Lisabonu, odkiaľ budeš mať nádherný výhľad na celé mesto. Hrad bol v roku 1755 zničený zemetrasením. V roku 1938 bola dokončená výstavba a rekonštrukcia hradu i celého areálu. Vstupné pre študentov do hradu je len 3,50 €. Nenechaj si ujsť jeden z najkrajších výhľadov.
  • Bezplatne sa môžeš v Lisabone pokochať krásnou železničnou stanicou Gare do Oriente. Stanica je nonstop vyťažená, keďže sú tu nástupištia vlakov, autobusov i metra.
  • Pokiaľ ťa zaujímajú obhliadky múzeí, odporúčame navštíviť Museu do Palácio Nacional da Ajuda v Lisabone. Múzeum sa nachádza vo veľmi peknej neoklasicistickej budove, ktorá bola pôvodne kráľovským palácom. Vidieť tu môžeš krásne obrazy, sochy i pôvodné vybavenie paláca.
  • Neďaleko Lisabonu môžeš navštíviť mestečko Sintra, ktoré je známe hradom i romantickými palácmi. Hrad Sintra je zapísaný do kultúrneho dedičstva UNESCO. Hrad vybudovali Maurovia v 9. storočí. Oplatí sa pozrieť si tiež palác Quinta da Regaleira, ktorý bol dokončený až v 20. storočí.
  • Most pomenovaný po portugalskom moreplavcovi Ponte de Vasco de Gama 17 km a je najdlhší v Európe. Most bol vystavaný, kvôli silným vetrom a zemetraseniu tak, aby vydržal aj zemetrasenia 4,5 krát silnejšie ako v roku 1755.

Doprava

V Lisabone máš naozaj mnoho možností, ako cestovať – metro, autobusy, vlaky, električky, lodná doprava, lanové dráhy. Akú prepravu pri návšteve hlavného mesta a jednotlivých pamiatok či atrakcií zvoliť, sa môžete dočítať tu http://www.golisbon.com/transport/transport.html.

Švédsko

Švédske kráľovstvo je severský štát ležiaci na Škandinávskom polostrove. Hlavným mestom je Štokholm, ktorý ťa upúta mnohými pamiatkami, parkmi a jazerom Mälaren.

Odporúčame vidieť

  • Ak chceš zažiť atmosféru Starého mesta v Štokholme, Gamla stan je miesto, kde sa nachádza radnica, v ktorej sa udeľujú Nobelove ceny i Kráľovský palác, rezidencia Karla XVI. Gustáva. Výhodou Starého mesta je, že ho môžeš prejsť aj peši a popri tom ťa očaria mnohé úzke romantické uličky. Neďaleko sa nachádza tiež Kráľovská opera.
  • Odporúčame výlet loďou po jazere Mäleren. Na jazere sa nachádza cez 1000 ostrovov. Jedným z najznámejších ostrovov je Björkö, na ktorom vybudovali Vikingovia jedno zo svojich prvých miest Birka. Nachádza sa tu najväčšie vikingské pohrebisko v Škandinávii.
  • Ak sa chystáš na návštevu múzea, odporúčame navštíviť múzeum Nordiska museet na ostrove Djurgården. Múzeum má mnoho expozícií, ktoré zachytávajú architektúru i spôsob života vo Švédsku od 16. storočia po súčasnosť
  • Jedinú zachovalú loď zo 17. storočia nájdeš vystavenú vo Vasa Museum na ostrove Djurgården. Vasa je vojnová loď, ktorú postavil holandský staviteľ Henrik Hybertsson. Napriek tomu, že loď bola potopená v roku 1628 a vytiahnutá na hladinu až v roku 1961, niektoré predmety i plachty zostali zachované.
  • Na ostrove Djurgården nájdeš okrem mnohých známych múzeí i horské dráhy a kolotoče v zábavnom parku Gröna Lund Tivoli. Park je najstarší vo Švédsku a bol otvorený v roku 1883.

Doprava

Ak chceš prejsť centrum mesta Štokholm, zvládneš to aj po svojich. S dopravou však nebudeš mať žiaden problém, keďže v meste je k dispozícii metro, vlaky, autobusy, trajekty, bicykle, taxíky i prenájom áut. Pokiaľ sa chystáš cestovať autobusom, pri kúpe lístku vopred zaplatíš menšiu sumu ako priamo v autobuse. Väčšinou sa však ľudia pohybujú na bicykli. Skús si jeden požičať a tvár sa ako domáci 🙂

 

Bulharsko

Bulharská republika leží na Balkánskom polostrove v juhovýchodnej časti Európy. Hlavné mesto Sofia zaujme mnohými pamiatkami i skvelým vínom. Pre Bulharsko je tiež typické Údolie ruží či pieskové pláže Slnečného pobrežia a letovisko Zlaté piesky.

  • Ak si nájdeš okrem práce čas aj na oddych (čo by si mal/a), určite sa vyber na 7 km dlhú pieskovú pláž Slnečné pobrežie. Neďaleko Slnečného pobrežia sa oplatí navštíviť mesto Nesebar. V meste môžeš obdivovať hradby, kostoly a zaujímavú architektúru miestnych drevených domov. Jedným z najznámejších kostolíkov, ktoré radi vyhľadávajú turisti je Kostol Krista Pantokrata.
  • Plovdiv, druhé najväčšie mesto Bulharska sa oplatí navštíviť pre jeho pamiatky. Plovdiv je starší než grécke Atény. Nezabudni tu navštíviť Amfiteáter z rímskych čias, ktorý dal vybudovať v 2. st. p. n. l. Marcus Aurelius.
  • Ak stážuješ v hlavnom meste Sofia, určite navštív Archeologické múzeum, ktoré je najstaršie v Bulharsku. Sídli v bývalej osmanskej mešite z roku 1474 a nájdeš tu mnoho expozícií s kultúrnym dedičstvom Bulharska.
  • Na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO sa nachádza Bojanský kostol v Sofii. Nádherné stredoveké fresky zaujmú mnohých turistov a veľmi špecifickou je práve Posledná večera, na ktorej neznámy umelec znázornil apoštolov v stredovekom bulharskom oblečení.
  • V Sofii určite neobídeš Námestie Slaveikov, na ktorom môžeš obdivovať architektúru. Zaujímavou stavbou je najmä Bulharské národné divadlo Ivana Vazova, ktoré sa nachádza  neďaleko námestia v parku Gradska Gradina, ktorý je najstarší v Sofii. Pokiaľ sa chceš vybrať na nákupy, navštív Halite. V nákupnej hale je mnoho pekných reštaurácií a maličkých obchodov.  
  • Na turistiku je vhodný neďaleký vrch Vitoša, ktorý tvorí nádhernú kulisu hlavného mesta.
  • Pohorie Rila odporúčame navštíviť, ak sa chystáš na výlet južnejším smerom. Rila má nádherné ľadovcové plesá a v tomto pohorí nájdeš tiež Rilský kláštor, ktorý bol založený v 10. storočí. Kláštor však vyhorel a bol znova vystavaný v rokoch 1834 až 1862 v typickej bulharskej renesančnej architektúre.
  • Medzi Starou planinou a Strednou gorou sa nachádza známe Údolie ruží, z ktorých sa lisuje ružový olej. Ak chceš navštíviť romantické údolia s vôňou ruží, zamier k svahom Starej planiny.

Doprava

V Sofii môžeš využiť autobusovú aj vlakovú dopravu, električky, metro a taxíky. Prenajať si tiež môžeš bicykel, skúter či auto. Spoje verejnej dopravy nájdeš tu https://www.sofiatraffic.bg/en/transport/schedules.

Taliansko

Štát v južnej Európe ležiaci na Apeninskom polostrove je jednou z najznámejších dovolenkových destinácií. Jeho dominantou je večné mesto Rím, Benátky ležiace na lagúne a mesto módy Miláno.

  • Ak si na stáž zamieril/a práve do hlavného mesta Rím, určite využi všetok čas naplno a spoznaj historické pamiatky a architektúru mesta, ktorá je jedinečná. Ako prvé musíš navštíviť známe Koloseum, ktoré sa pôvodne nazývalo Flaviovský amfiteáter, slúžilo na boje gladiátorov a bolo dostavané za vlády Titusa v roku 80. Obvod Kolosea je vyše pol kilometra.
  • Na známom rímskom námestí Piazza di Trevi môžeš vidieť najznámejšiu fontánu v Ríme, Fontana di Trevi. Fontána bola postavená v polovici 18. storočia. Fontánu zdobia morské kone a na jej vrchu stojí socha Neptúna, ktorú zostrojil sochár, maliar a architekt Bernini.
  • Námestie Piazza della Rotonda je zasa známa Panteónom, v ktorom sa nachádzajú hrobky známych panovníkov.
  • Sixtínska kaplnka, ktorá je súčasťou Apoštolského paláca vo Vatikáne patrí do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Steny kaplnky sú zdobené najznámejšími freskami, Michelangelove Stvorenie sveta i Posledný súd. Určite si ich prídi pozrieť.
  • Pokiaľ sa nachádzaš severnejšie, nezabudni navštíviť Miláno. Katedrála Duomo di Milano stojí uprostred námestia. Krásna gotická stavba je sídlom milánskeho arcibiskupa.
  • Ak ti ešte zvýši čas, medzi najvychytenejšie turistické oblasti patria tiež pláže na severe Talianska a mesto Benátky. V Benátkach navštív najznámejšie námestie Piazza San Marco, kde sa nachádza Bazilika sv. Marka i Dóžov palác.

Doprava

Po Ríme sa môžeš presúvať autobusmi, metrom, vlakmi i eletričkami. Keďže mesto je večne preplnené turistami, odporúčame využiť vyhliadkové autobusy, ktoré ťa v Ríme prevedú cez všetky známe pamiatky veľmi pohodlne spolu s audio sprievodcom.

 

Každopádne platí, že kamkoľvek sa na stáž vyberieš, určite nájdeš skvelé miesta. Nezabudni teda popri stážovaniu spoznávať miestnu kultúru a ľudí. Budeme radi ak nám necháš dobrý tip na miesto, ktoré sa ti páčilo a odporúčaš ho navštíviť. Kdekoľvek však si/budeš, užívaj a nasávaj dobrú energiu.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *