Stáž v Španielsku: “Začali sme niekoľkodňovým teambuildingom v Portugalsku a následne sme sa pustili do práce. “

Meno: Jakub Kurek
Vysoká škola: UCM
Pozícia: Project/Student Suppot Assistant
Krajina: Španielsko

Španielsko sme si predstavovali už v jednom z predchádzajúcich príspevkov, nakoľko rovnako ako Jakub, pre svoju stáž si ho vybrala aj naša stážistka Alexandra. Tentokrát sa však bližšie pozrieme na život a prácu v slnečnej Malage – do tej sa totiž nedá nezamilovať.


Foto: Jakub Kurek

Aké boli začiatky v novom pracovnom prostredí?

Všetko bolo úžasné od prvej chvíle, kedy som vstúpil do kancelárie Universal Mobility. Moji medzinárodní kolegovia boli od začiatku veľmi priateľskí a nápomocní. Okamžite som sa tu cítil ako doma. Všetko ma naučili a ukázali mi ako to v organizácií funguje. Začali sme niekoľkodňovým teambuildingom v Portugalsku a následne sme sa pustili do práce. V kancelárií sa strieda angličtina so španielčinou a tiež čeština so slovenčinou. Presne v takomto prostredí sa však cítim ako ryba vo vode.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Pracovná doba je veľmi flexibilná nielen v Universal Mobility, no aj v celej Andalúzií. Počas týždňa obvykle začíname medzi 10-12:00 v závislosti od toho, čo sa bude v ten deň diať. V týždni študentov stredných škôl sprevádzame do firiem, kde sa budú konať ich vlastné stáže. Pracujeme so skupinami z Česka, Poľska či Rumunska. Tiež pracujeme so systémami Zoho a Trello, do ktorých zadávame plány a rozpis aktivít, ktoré pre študentov organizujeme v ich voľnom čase. Po ich príchode im obvykle dáme hodinu základov španielčiny, aby sa dokázali opýtať miestnych na cestu či koľko stojí niečo v obchode a tiež aby sa dokázali dorozumieť s kolegami v práci. Počas týždňa im v rôznych časoch ukazujeme centrum Malagy v rámci City Tour. Sprevádzame ich pri výstupoch na hrad Gibralfaro, do miestnej botanickej záhrady, múzeí či na pevnosť Alcazaba. Pracovná doba v týždni končí obvykle medzi 16:00-19:00. Víkendy patria celodenným výletom do ostatných miest Andalúzie ako napríklad Ronda, Setenil, Nerja, Frigiliana, Granada či na Gibraltár. Vtedy je pracovná doba obvykle medzi 9:00 – 19:00. Tiež občas ideme ubytovať študentov či učiteľov, ktorí práve prídu z letiska (obvykle v nočných hodinách). Napriek tomu je aj v pracovnom čase veľmi veľa voľna a človek väčšinou necíti tlak či stres, aký na seba pri práci vyvíjame v strednej Európe.


Foto: Jakub Kurek

Je niečo čo vás na stáži prekvapilo, niečo s čím ste nepočítali?

Prekvapilo ma veľmi pozitívne, že Málaga je ešte lepšia ako som si pôvodne myslel. Vždy sa mi toto mesto a tunajšia kultúra páčili, no po tejto skúsenosti dúfam, že sa tu raz budem môcť vrátiť a žiť tu natrvalo. Trochu nepríjemné je, že Španieli sú niekedy veľmi hluční a je jedno, že je práve polnoc a vy práve potrebujete písať článok pre Workspace Europe, ktorí ste nestihli cez deň (veta podľa skutočnej udalosti). Oni jednoducho sťahujú nábytok v bytovke plnej rodín. 😀 Na druhej strane nočný život je tu naozaj pestrý a celkovo sa tu žije viac v noci. Vo väčšine prípadov je tu naozaj úžasná atmosféra, nádherné pláže, skvelé jedlo a Španieli sú veľmi priami, čo znamená, že s vami nezaobchádzajú v rukavičkách. Práve to si však na nich veľmi cením. Ruka v ruke s touto vlastnosťou častokrát od nich prichádza nečakaná pomoc. Ak ťa vidia, že sa obzeráš alebo niečo hľadáš, v 90% prípadoch sa ťa sami od seba opýtajú ako ti môžu pomôcť. V mnohom sú podobní práve nám Slovákom, len vďaka tunajšiemu počasiu sú viac v kľude, viac sa usmievajú a aj počas pracovnej doby dokážu oddychovať. Takisto ako my, vedia tvrdo pracovať a sú veľmi pohostinní a hrdí na svoju kultúru. Negatívnym javom je, že vo väčšine podnikov dajú radšej jednému človeku viac práce, ako by mali zamestnávať a platiť viacerých. Každý deň na tejto stáži je jedno veľké dobrodružstvo a nikdy nevieš ako sa to skončí. Niekedy dokonca ani to, ako sa to začne. 😀 Naučil som sa tu, že všetko sa môže zmeniť z hodiny na hodinu. Občas aj niekoľkokrát za deň. Chce to pevné nervy a veľa trpezlivosti. V Málage je dobré plánovať, avšak vždy treba rátať s viacerými možnosťami v prípade náhlej zmeny plánov. Každému, kto sa nebojí kreativity, správneho pomeru improvizácie a plánovania a tiež dobrodružstva, odporúčam stáž v Universal Mobility v Málage všetkými desiatimi. Vďaka stálym zamestnancom sa cítiš ako v rodine. Stážistov si tu veľmi vážia a vo veľkej miere im aj dôverujú v rámci pracovných povinností. Jednoducho máš šancu prejaviť svoju osobnosť a zaujíma ich tvoj názor a pohľad na vec.

Odporučil/a by si absolvovať pracovnú stáž ďalším študentom a absolventom? V čom vidíš najväčší prínos?

Jednoznačne. Aj viackrát, pokiaľ majú tú možnosť. Vidím na sebe obrovský posun čo sa týka vystupovania pred ľuďmi, som viac sebaistý, zlepšila sa moja španielčina, mám viac profesionálny prístup k práci a každý deň vychádzam zo svojej komfortnej zóny.

Prečo by si odporučil/a stáž v konkrétnej krajine, v ktorej ste sa vy rozhodli absolvovať stáž?

Všetko čo som zmienil o dve otázky vyššie. Všetko má svoje pozitíva aj negatíva a v Španielskej Andalúzií je jednoznačne viac pozitív. Nie je to tu ideálne, no pod slnkom sa ťažké situácie a problémy zvládajú ľahšie.


Foto: Jakub Kurek

Stala sa vám nejaká vtipná príhoda, o ktorú by ste sa radi s nami podelili? 

Jeden zo študentov, ktorý bol s nami na výlete na Gibraltare, flirtoval s opicou. 😀

Ďalšie postrehy našich ďalších stážistov z tejto krajiny viete nájsť TU. ?
Chcete byť aj vy súčasťou rubriky Stážista týždňa? Stačí vyplniť krátky dotazník.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *