Stáž v Severnom Macedónsku: „Určite odporúčam, ponúkla mi mnoho skúseností a zážitkov…“

Meno: Dominika Švédová
Vysoká škola: Ekonomická univerzita v Bratislave
Pozícia: Assistant to the Ambasador
Krajina: Severné Macedónsko

                                                                                                              Foto: Dominika Švédová

Severné Macedónsko je krajinou kultúrnych odlišností, nádhernej prírody a chutného jedla. Národ tvorí zmeska rôznych národností – nájdeme tu nie len Macedóncov, ale i Turkov, Albáncov, Srbov či Bosniakov. Úradným jazykom je macedónčina, používaným písmom cyrilika, ktorej znalosť výrazne uľahčuje pobyt a poznávanie krajiny. Jeho hlavné mesto Vám učaruje na prvý pohľad – najmä atmosférou, ktorú cítiť pri jeho návšteve. Hoci sa Skopje v histórií dramaticky otriaslo, nepríjemné zemetrasenie na jeho terajšej forme nenesie žiadnu stopu – balkánsku uvoľnenú atmosféru cítiť z každého obyvateľa či zákutia. Mnoho stážistov sa rozhodlo poznávať severomacedónske krásy a sme radi, že Dominika nám túto krajinu priblíži trošku viac.

Aké boli začiatky v novom pracovnom prostredí?
Všetci zamestnanci na ambasáde ma veľmi milo privítali. Celková atmosféra bola od začiatku príjemná, ide o malú ambasádu s dobrými priateľskými ale zároveň profesionálnymi vzťahmi. Keďže ide o Slovenské veľvyslanectvo neexistovala pre mňa žiadna jazyková bariéra, v prípade potreby využívam anglický jazyk. Vo voľnom čase som sa naučila aj základy macedónskeho jazyka a písmo cyriliku, ktoré využívam pri spoznávaní krajiny.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?
Každý pracovný deň chodím do práce na 8 hodín, cez víkendy mám voľno. Využívam ich na spoznávanie Severného Macedónska aj mimo hlavného mesta Skopje. Je tu veľmi pekná príroda, ktorú stojí za to spoznať.

                                                                                                                Foto: Dominika Švédová

Je niečo čo vás na stáži prekvapilo, niečo s čím ste nepočítali?
Nemyslím, že som zažila kultúrny šok. Kultúra sa pomerne podobá našej slovenskej. Je však zaujímavé sledovať ako v rámci jednej krajiny spolu žijú dve náboženské skupiny – Macedónci sú pravoslávneho vyznania a macedónski Albánci sú moslimovia a aj v rámci jedného mesta pekne vidieť rozdiel napríklad v architektúre a kultúre medzi štvrťami, ktoré obývajú Macedónci a ktoré obývajú Albánci.

Odporučil/a by si absolvovať pracovnú stáž ďalším študentom a absolventom? V čom vidíš najväčší prínos?
Stáž určite odporúčam, ponúkla mi mnoho skúseností a zážitkov nie len v oblasti profesionálneho ale aj v rámci osobného života. Pomohla mi spoznať mnoho nových ľudí a preskúmať cudziu krajinu a jej kultúru.

Prečo by si odporučil/a stáž v konkrétnej krajine, v ktorej ste sa vy rozhodli absolvovať stáž?
Západný Balkán je zaujímavým regiónom. Severné Macedónsko nepatrí do EÚ a počas stáže som mala možnosť sledovať ako sa vyvíja ich snaha stať sa členskou krajinou. Zúčastnila som sa mnohých konferencií, kde sa daná téma preberala.

                                                                                                                  Foto: Dominika Švédová

Ďalšie postrehy našich ďalších stážistov z tejto krajiny viete nájsť TU. ?
Chcete byť aj vy súčasťou rubriky Stážista týždňa? Stačí vyplniť krátky dotazník.

 

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *