Stáž v Španielsku: „Vo voľnom čase zvyknem chodiť na pláž, ktorú mám kúsok od domu.“

Meno: Alexandra Duškevičová
Vysoká škola: Univerzita Komenského v Bratislave
Pozícia: Excursion/Culture committee
Krajina: Španielsko

Krajina rozmanitostí – či už kultúrnych, alebo prírodných. Má všetko – pestrú históriu, architektúru, hory, vinice, útesy, pláže i more. Jej obyvatelia sú neustále usmiati, priateľskí, nepoznajú stres. Každý má na všetko čas, jednoducho iba žije život a každý moment si užíva naplno. Pri prechádzkach čarovnými uličkami vyhriatymi slnkom počas celého roka tu je možnosť vidieť rôzne vekové kategórie v kaviarňach či baroch. Deň či noc – ľudia si vychutnávajú kávu, drinky a svoje obľúbené tapas. UNESCO pamiatky možno nájsť na každom kroku, viac ako 3000 pláží, nikdy nekončiaci hluk a radosť. Vive la vida al máximo. Jednoducho – Španielsko. Viac nám o ňom porozpráva Alexandra.

Foto: Alexandra Duškevičová


Aké boli začiatky v novom pracovnom prostredí?
Začiatok stáže v ESN Almería bol celkom hektický, keďže som začala prvý septembrový týždeň, zrovna v čase, keď väčšina Erasmus študentov prichádza do Almeríe. Začínala som v kancelárii vydávaním ESN kariet, riešením problémov s ubytovaním (hľadanie ubytovania, dohoda na osobnom stretnutí s majiteľom ubytovania, podvody, atď.), administratívou štúdia, jazykovou podporou študentov, ktorí nehovoria španielsky, ale aj riešením každodenných problémov a otázok študentov. Prvé dva týždne boli plné aktivít, ktoré mali za cieľ uľahčiť študentom spoznať sa medzi sebou a integrovať sa do skupiny Erasmus študentov v Almeríi (international dinners, language exchange, športové hry, návštevy múzeí a pamiatok v Almeríi, atď.). Počas prvého mesiaca do organizácie pribudlo veľké množstvo nových dobrovoľníkov, takzvaných “newbies”, takže sme sa s väčšinou dostávali do pracovného kolobehu spoločne a postupne si každý našiel oblasť práce, ktorá ho najviac zaujímala a začal sa venovať tej (kultúra, šport, komunikácia, partnership, atď.). V komunikácii so študentmi využívam hlavne anglický jazyk, ale s kolegami iba španielsky jazyk.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?
V kancelárií som spolu s ďalšou stážistkou. Pracovná doba je od pondelka do piatka, od 10:00 do 17:00. Potom sa organizujú aktivity pre študentov, ktorých sa vždy zúčastňujeme – buď ako študenti, alebo ako koordinátori. Cez víkendy sú vždy naplánované výlety mimo Almeríe, ktorých sa zúčastňujem buď ako Erasmus+ stážistka, alebo ako koordinátorka, ak som na daný výlet vybraná komisiou. Každý štvrtok organizuje ESN tematické párty pre študentov v jednom z barov v centre mesta. V týchto dňoch je pred začiatkom potrebné tematicky vyzdobiť priestory a niekedy napríklad aj maľovať tváre študentov (napríklad moustache party, neon party, atď.). Výlety a párty sú najlepšími spôsobmi, ako spoznať lepšie študentov, ktorí sa rozhodli tento semester stráviť v spoločnosti ESN dobrovoľníkov. Vo voľnom čase zvykneme chodiť na pláž, ktorú máme kúsok od domu, alebo chodievame na bicykloch do vedľajších dediniek, len tak na tapas. Keby som si mala vybrať jedno miesto blízko Almeríe, ktoré mám najradšej, bolo by to Cabo de Gata. Určite odporúčam, ak raz navštívite Andalúziu.

Foto: Alexandra Duškevičová

Je niečo čo vás na stáži prekvapilo, niečo s čím ste nepočítali?
V Španielsku som už bola na Erasme viackrát, takže kultúrne rozdiely ma až tak veľmi neprekvapili, aj keď vždy sa nájde niečo nové, zaujímavé. Na začiatku som nepočítala s tým, že na stáži v ESN bude aj iné dievča, o tom som sa dozvedela až po príchode. Bolo to super, pretože sme si navzájom celý čas pomáhali a voľný čas sme trávili tiež väčšinou spolu. Okrem toho ma prekvapilo, že na ubytovaní je nás 6, čo je vcelku dosť. Obávala som sa hlavne toho, ako budeme variť – vždy som predtým bývala najviac so 4 ďalšími ľuďmi. Byt je však dostatočne veľký, takže to nie je vôbec problém.

Odporučil/a by si absolvovať pracovnú stáž ďalším študentom a absolventom? V čom vidíš najväčší prínos?
Určite by som odporučila absolvovať pracovnú stáž všetkým študentom, pretože tak ako aj Erasmus študijný pobyt, pobyt v zahraničí má hneď niekoľko benefitov: osamostatnenie, cudzí jazyk, nové priateľstvá, iný prístup v práci, nové názory, postoje, myšlienky, kultúrne rozdiely (akceptácia inakosti), určite je to aj dobrý bod v životopise, ak sa chce človek vrátiť pracovať na Slovensko, spoznanie prijímajúcej krajiny (rôzne miesta, tradície, mentalitu ľudí, gastronómiu, životné tempo, iný pohľad na svet).

Prečo by si odporučil/a stáž v konkrétnej krajine, v ktorej ste sa vy rozhodli absolvovať stáž?
Španielsko je nádherná krajina, veľmi rozmanitá, úplne iná na severe ako na juhu, nehovoriac o Kanárskych či Baleárskych ostrovoch. Mne sa najviac páči v Andalúzii, a to asi hlavne kvôli počasiu, ktoré je neuveriteľné. Už je takmer december a počas dňa tu ešte stále môžeme chodiť v krátkych rukávoch. Večer sa stmieva neskôr ako na Slovensku a človek vôbec nemá pocit,  že sa blížia Vianoce. Je to jedna z najslnečnejších krajín Európy s vyše 300 slnečnými dňami počas roka. Na Španielsku milujem aj nočný život. Vďaka príjemnému počasiu Španieli trávia čas najmä vonku, na tapas s výhľadom na more alebo na prechádzke s kamarátmi po paseu či v centre mesta. Často je mesto plné ľudí až do polnoci.

Foto: Alexandra Duškevičová

Ďalšie postrehy našich ďalších stážistov z tejto krajiny viete nájsť TU. ?
Chcete byť aj vy súčasťou rubriky Stážista týždňa? Stačí vyplniť krátky dotazník.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *