Stáž v Rakúsku: „Kolegovia boli veľmi milí, všetci ma s úsmevom privítali.“

Meno: Nina Bilková
Vysoká škola: Ekonomická univerzita v Bratislave
Pozícia: Project Management Trainee
Krajina: Rakúsko
Mesto: Viedeň

                                                                                                                                            Foto: Nina Bilková

Rakúsko je veľmi populárnou destináciou, ktorá ponúka možnosti cestovania, služby vysokej kvality, priestor na množstvo športových aktivít a organizovanie medzinárodných podujatí, najmä tých hudobných. Je veľmi otvorenou a multikultúrnou krajinou. Rakúšania ako národ sú veľmi hrdí na svoju históriu i smerovanie krajiny. V osobnom i profesijnom živote sú uzavretejší, no pod vplyvom miešania kultúr sa k ľuďom, ktorí v tejto krajine našli svoj nový „domov“, stávajú o niečo viac „friendly“. Hoci je Rakúsko jedným z našich susedov, samotná krajina či obyvatelia majú množstvo zvyklostí, o ktorých nemáme možnosť vedieť, kým sa v krajine aspoň na chvíľku „nezabývame“. Vyskúšať sa to rozhodla práve Nina, ktorá je stážistkou tohto týždňa. A to rovno v hlavnom meste.

Aké boli začiatky v novom pracovnom prostredí?
Kolegovia boli veľmi milí, všetci ma s úsmevom privítali. Náplň práce je marketing, ktorý ma vždy zaujímal. Takže som veľmi rada, že si ho môžem na stáži vyskúšať. S kolegami sa rozprávame prevažne po anglicky a oni medzi sebou po nemecky. Tým že som študovala nemčinu im rozumiem, ale lepšie sa mi s nimi rozpráva po anglicky.

Ako vyzerá Tvoj bežný deň?
V práci oslovujem potenciálnych klientov mailom a vyhľadávam ich na internete. V práci som do 17:30 a potom sa väčšinou snažím ísť na prechádzku, keď celý deň sedím za  počítačom. Tým že som na stáži s kamarátkou, trávime víkendy na výletoch a vždy si hľadáme podniky, kde robia dobrú kávu.

Je niečo čo Ťa na stáži prekvapilo, niečo s čím si nepočítal/a?
Prekvapilo ma, aké náročné bolo zohnať ubytovanie za rozumnú cenu tak, aby bolo blízko práce. Väčšinou boli v ponuke zdieľané izby, ktoré mi prišli predražené. Nakoniec sme si s kamarátkou našli 2 izbový byt za výhodnú cenu.

Odporučil/a by si absolvovať pracovnú stáž ďalším študentom a absolventom? V čom vidíš najväčší prínos?
Určite by som odporučila, či už prácu alebo štúdium každému. Ja sama mám absolvované 2 študijné pobyty v zahraničí a práve prebiehajúcu stáž. Myslím, že človek sa toho veľa naučí. Rovnako o sebe, ako aj o druhých ľuďoch. Zažije iný spôsob života a vyjde z komfortnej zóny. Myslím, že človek si vytvára zážitky, na ktoré bude spomínať celý život a ľudia z iných kultúr ho obohatia.

Prečo by si odporučil/a stáž v konkrétnej krajine, v ktorej si sa Ty rozhodol/a absolvovať stáž?
Podľa mňa má Viedeň super lokalitu. Kvôli tomu, že keby niekomu chýbal domov, môže byť za hodinu na víkend doma alebo ho môžu prísť pozrieť kamoši a známi. Viedeň je rušné a živé mesto a človek sa tu naozaj nenudí. Dá sa tu urobiť pestrý program každý deň. Metrom a vlakom sa dostanete rýchlo na druhú stranu mesta.

Stala sa Ti nejaká vtipná príhoda, o ktorú by si sa rád/rada s nami podelil/a? 
Mne a mojej kamoške príde táto príhoda vtipná, ale možno len preto, lebo ide o situačný humor. Jeden deň sme sa vracali z práce metrom a bolo dosť preplnené. My sme stáli pri dverách a videli sme, že veľa ľudí chce vystúpiť. Tak sme vystúpili aj my, aby sme im uvoľnili miesto. Lenže potom ako sme vystúpili začalo nastupovať veľa ľudí a my sme už nejak nestihli nastúpiť. Tak sme sa na tom začali smiať a povedali sme si, že tých pár zastávok prejdeme už pešo a aspoň nazbierame kroky. Odvtedy aj keď je plné metro už nevystupujeme.

                                                                                                                                                    Foto: Nina Bilková

Ďalšie postrehy našich ďalších stážistov z tejto krajiny viete nájsť TU. ?

Chcete byť aj vy súčasťou rubriky Stážista týždňa? Stačí vyplniť krátky dotazník.

 

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *