Prečo by mal študent ísť na Erasmus+ stáž do zahraničia

Občianske združenie WorkSpace Europe ponúka cestovateľské a pracovné príležitosti v obore, počas aj po ukončení štúdia. Ak ťa láka dobrodružstvo a máš chuť učiť sa nové veci, sme tu pre teba. Viac informácii o programe, ktoré ťa možno presvedčia a pomôžu ti prekonať strach, sa dozvieš v tomto článku.

Autor: raimondklavins/Unsplash

Nenáročné podmienky

Ak si myslíš, že prijatie do programu si vyžaduje dlhodobé úsilie, ktoré sa v konečnom dôsledku môže skončiť sklamaním, si na omyle.

Medzi všeobecné podmienky pre absolvovanie zahraničnej stáže Erasmus, patria nasledovné:

  • základnou podmienkou je, aby si mal/a štatút študenta bol/a riadne zapísaný/á na jednej z členských vysokých škôl alebo univerzít (úplný zoznam nájdeš TU)
  • stáž by si mal/a absolvovať v inej krajine ako v tej, kde si bol/a zapísaný/á na štúdium
  • v aktuálnom stupni štúdia si neabsolvoval/a Erasmus+ mobility (stáž+štúdium) v dĺžke viac ako 10 mesiacov
  • dodržať pokyny, ktoré sú platné na tvojej univerzite
  • ovládať cudzí jazyk, v ktorom budeš pracovať na komunikatívnej úrovni
  • akceptovať, že pracovná náplň bude korešpondovať s tvojím študijným odborom.

Široký výber pracovných pozícií

Zahraničné pracovné stáže v rámci programu Erasmus+ sú financované zo zdrojov EÚ. Celoeurópska spolupráca priniesla množstvo domácich a cudzokrajných partnerstiev. Vďaka, ktorým študenti získajú voľný vstup na globálny trh a pracovné pozície v rôznych kútoch sveta.

Možností je naozaj veľa, stačí si vybrať. Stáž možno absolvovať v:

  • štátnom alebo súkromnom podniku
  • neziskovej organizácii
  • start-up-e
  • vzdelávacej alebo zdravotníckej organizácii
  • združení
  • ministerstve
  • ambasáde
  • výskumnom ústave
  • archíve a podobne.

Poznámka: Výnimka platí pre organizácie, ktoré sú priamo riadené EÚ (napr. Európsky Parlament, Európska Komisia, Národné Agentúry, Národné banky a pod). Majú vlastné programy, do ktorých sa môžeš z vlastnej iniciatívy prihlásiť, avšak mimo Erasmus+.

Finančná podpora

Na stáž získaš finančný príspevok v závislosti od hostiteľskej krajiny. V každom prípade, na cestu dostaneš určitú podporu tzv. grant. Suma sa spravidla uvádza za mesiac. Výška závisí od krajiny, v ktorej stáž absolvuješ.

Pre predstavu, počítať môžeš s príspevkom 670 – 720 EUR. Ide o čistý príjem, keďže grant nepodlieha daňovej povinnosti. Peniaze slúžia na ľubovoľné účely, nemusíš dokladovať to, na aké účely si ich použil. Avšak, primárne by mali pokryť výdavky spojené s ubytovaním a stravou.

Pomoc pri prekonávaní prekážok

Stážisti majú nárok na dodatočné jednorazové finančné príspevky. Napríklad, môžete získať 50 EUR, ak budete cestovať iným dopravným prostriedkom ako je lietadlo. V ponuke sú možnosti aj v prípade krátkodobej a dlhodobej mobility. Čerstvý absolvent môže dostať podporu vo výške 100 – 250 EUR/mesiac.

Nezabúda sa ani na podporu fyzicky a sociálne znevýhodnených osôb.

Spoznáš svet

Stáž môžeš absolvovať v ktorejkoľvek z krajín, ktorá je do programu Erasmus+ zapojená. Máš na výber, či chceš zostať v blízkosti svojho domova, odletieť do tepla alebo objavovať Severnú Európu.

Prehľad krajín, ktoré môžeš s Erasmus+ navštíviť:

  • Island, Nórsko, Dánsko, Fínsko, Írsko, Luxembursko, Lichtenštajnsko, Švédsko, Spojené kráľovstvo
  • Rakúsko, Belgicko, Cyprus, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Grécko, Holandsko, Malta, Portugalsko, Španielsko
  • Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Chorvátsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Severné Macedónsko, Srbsko, Turecko.

Nové skúsenosti sú na nezaplatenie

Asi netreba podotýkať, že v rámci zahraničnej stáže zažijete nezabudnuteľné – nové miesta, kultúra, známosti, gastronómia, história a mnoho iného.

Neobohatíš len svoj osobný život, ale predovšetkým  profesijný. Stáž ponúka vynikajúci priestor na uplatnenie teoretických znalostí v praxi. Budeš pracovať spolu s profesionálmi v cudzom jazyku na najrôznejších úlohách. Skúsenosti môžeš neskôr uplatniť pri hľadaní zamestnania v odbore, ktorý si vyštudoval/a alebo v príbuzných oblastiach.

Možno príde aj na ťažšie skúšky, ale zaručene nebudeš svoje rozhodnutie ľutovať. Svoje o tom vedia predovšetkým účastníci stáži, ktorí sa s nami podelili o svoje zážitky.

Nie len pre študentov

I keď ti pomaly končí štatút študenta, nezúfaj! Erasmus+ stáž môžeš absolvovať aj ako čerstvý absolvent.

 

Ak ťa článok zaujal a chceš sa dozvedieť viac, prípadne máš záujem o zapojenie sa do programu, nájdeš nás TU.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *