Ako si napísať životopis

Životopis je niečo, čo budeš v pracovnom svete určite aspoň raz potrebovať (často sprevádzaný aj motivačným listom). Práve tento krátky dokument ťa má čo najlepšie reprezentovať a vystihnúť na takom malom priestore to podstatné tak, aby si vytvoril pozitívny dojem a zároveň vzbudil u svojho potenciálneho zamestnávateľa záujem dozvedieť sa o tebe viac. V tomto článku sme pre teba zozbierali niekoľko rád, ktoré ťa usmernia v tom, čo si do životopisu (ne)napísať a odporučíme ti aj nástroje, s ktorými môžeš vylepšiť celkový vizuál svojho CV.

Konkrétne sa povenujeme nasledujúcim bodom:

  • Obsah životopisu – čo by sa tam malo objaviť a čo radšej vynechať
  • Motivačný list – priestor, kde môžeš povedať viac
  • Vzhľad životopisu –  CV môže a nemusí vyzerať iba jednoducho: čoho sa držať pri formátovaní+ linky na nástroje, ktoré ti pomôžu s vylepšením grafiky
  • Sprievodný email rovnako dôležitá súčasť
  • Užitočné tipy – čo ti ešte môže pomôcť, aby si sa dopracoval k čo najlepšiemu výsledku

#1 Obsahová stránka

Ešte predtým, než sa pustíš do písania, si v prvom kroku ujasni, na akú pozíciu sa so svojím životopisom chceš hlásiť, kde konkrétne ho ideš posielať. Tomu totiž treba prispôsobiť aj to, čo do životopisu napíšeš a ako bude celý vlastne vyzerať. Ak sa napríklad hlásiš do start-upu plného mladých ľudí, pravdepodobne si môžeš dovoliť neformálnejší tón a oveľa väčšiu kreativitu ako keď sa hlásiš na pozíciu do štátnej správy. CV taktiež nie je dokument, v ktorom musíš uvádzať úplne každú pracovnú či inú skúsenosť alebo všetky znalosti a dosiahnuté úspechy.  Životopis by mal byť vhodne nakombinovaný koktail informácií, ktoré sú relevantné pre pozíciu, o ktorú máš záujem. Každý životopis je teda svojím spôsobom unikát.

Osobné a kontaktné údaje

Na viditeľné miesto uveď svoje meno a kontaktné údaje, aby sa s tebou dalo ľahko spojiť. V tejto sekcii môžeš uviesť aj svoje pohlavie – ak posielaš životopis do zahraničia (a nemáš v ňom fotku), cudzincovi nemusí byť podľa mena jasné, či si žena alebo muž. Uvedením pohlavia tak vyriešiš otázku oslovenia Ms/Mrs.

Pri kontaktných údajoch uveď adresu, telefónne číslo (nezabudni na medzinárodnú predvoľbu) a email, prípadne aj skype kontakt (ak chceš ísť do zahraničia, skype pohovor ťa pravdepodobne neminie). Daj si pozor, aby email, ktorý uvádzaš, pôsobil profesionálne (mal by obsahovať tvoje meno): napr. meno.priezvisko@gmail.com . Ak takéto konto nemáš, tak si ho vytvor, určite však do CV neuvádzaj email typu: lienocka7468@azet.sk

Je fajn pridať do životopisu aj svoju fotku, pôsobí to osobnejšie a čitateľ tvojho životopisu si tak za všetkým, čo v ňom píšeš, môže predstaviť konkrétneho človeka. Zvoľ si vhodnú, príjemne pôsobiacu fotografiu, formálnejší portrét, nie nekvalitnú selfie z mobilu na pestrofarebnom pozadí.

Vzdelanie

Je lepšie v životopise začať pracovnými skúsenosťami alebo vzdelaním? Personalisti z Graftonu  na to majú jednoduchú odpoveď: Je to na tebe. Ich odporúčanie znie, že ak si študoval na prestížnej univerzite alebo máš zatiaľ veľmi málo pracovných skúseností, uveď vzdelanie ako prvé. V opačnom prípade začni pracovnými skúsenosťami a vzdelanie napíš až za ne. V oboch prípadoch však začni vždy od poslednej skúsenosti resp. študovanej školy.

Pre tvoj životopis je relevantná vysoká, prípadne aj stredná škola. Uveď časové rozpätie, v ktorom si študoval, vypíš názov celej školy a študijný odbor. Ak ešte stále študuješ, napíš, kedy máš predpokladaný dátum ukončenia štúdia.

Doplňujúce vzdelanie

Ak máš absolvované nejaké kurzy alebo školenia, ktoré súvisia s pozíciou, na ktorú sa hlásiš, Profesia ti ich odporúča uviesť, môžu to byť plusové body pre teba. Napíš však naozaj len tie relevantné a uveď, v akej inštitúcii si sa vzdelával, ako dlho a čím bolo tvoje štúdium ukončené (cerifikát, oprávnenie a pod.)

Skúsenosti

Pri uvádzaní svojich pracovných a iných skúsenosti uveď názov spoločnosti a pozíciu, ktorú si v nej mal. Stručne popíš, čomu sa spoločnosť venuje (názov nemusí nič napovedať). Potom prejdi k tomu, aká bola tvoja úloha, čomu si sa venoval. Odpútaj sa však od všeobecných popisov a zameraj sa na to, ako svoju skúsenosť formulovať čo najkonkrétnejšie, popíš svoje výsledky, nápady, s ktorými si prišiel a uplatnili sa, použi čísla, pracuj s dátami. To ti jednoznačne odporúča aj country manager Googlu Slovensko Rasťo Kulich. Jasne definované informácie napovedia viac ako vágne vymenovávanie povinností. Napríklad niekto, kto sa pohybuje v sociálnych médiách môže namiesto bodu: spravovanie Facebook stránky napísať konkrétnejšie spravovanie Facebook stránky s nárastom fanúšikov o 800 za 5 mesiacov (aktuálne cca 2000 fanúšikov)

Určite môžeš uviesť aj rôzne dobrovoľnícke alebo školské aktivity alebo iné významné projekty a skúsenosti. Samozrejme, ak si ich vyhodnotil ako relevantné k pozícii. Aj pri nich sa snaž podať čo najjasnejšie a najkonkrétnejšie informácie o tom, čo si robil (napr. koordinácia logistiky 3 dňového univerzitného projektu s 200 účastníkmi)

Znalosti

Opäť, sústreď sa na také, ktoré sú k pozícii relevantné. Pár tipov: na vyjadrenie úrovne jazykov je vhodné použiť medzinárodne štandardizované úrovne, napríklad európsky referenčný rámec (A1 až C2). Taktiež skutočnosť, že ovládaš balík MS Office na bežnej základnej úrovni je niečo, čo sa od teba automaticky očakáva. Ak si píšeš, že si napríklad expert v Exceli, nechaj si to tam vtedy, ak naozaj vieš pracovať napr. s kontingenčnými tabuľky, funkciami ako V lookup a komplexne pracovať s dátami.

#2 Motivačný list

Motivačný list ti ponúka priestor predstaviť sa bližšie, vysvetliť svoju motiváciu a zároveň presvedčiť, že práve teba by si mali vybrať. Základné pravidlo motivačného listu znie, že na každú pozíciu je potrebné si pripraviť samostatný motivačný list prispôsobený konkrétnej pozícii a firme. Čo všetko by v ňom ideálne malo byť, prehľadne spísali v tomto článku na Profesii.

Máme pre teba ešte jeden užitočný tip, ktorý môžeš v motivačnom liste využiť. Ak sa v tvojom životopise nachádza “časové prázdne miesto”, napríklad uvádzaš koniec školy a potom ďalšiu aktivitu až po pol roku, to, čo bolo medzitým, určite bude personalistov a tvojich budúcich zamestnávateľov zaujímať. V motivačnom liste to však môžeš vysvetliť tak, že bude jasné, že si ten čas využil rozumne a nepozeral pol roka seriály. “Prázdne miesto” môžeš napríklad vysvetliť v zátvorkách (Cestoval som v zahraničí. Mal som voľno z osobných dôvodov. Venoval som sa rodine.) To, že ponúkneš takéto vysvetlenie, ti môže zároveň pridať body na dôveryhodnosti.

#3 Vizuál

Pri rozmýšľaní o vzhľade svojho životopisu opäť zváž, do akého prostredia ho budeš posielať: formálne, konzervatívne, mladé, kreatívne…? A na základe odpovede, ktorú si si dal, prispôsob vizuál svojho CV.

Ak by si sa chcel s dizajnom trochu vyhrať, no nevieš ako a v čom, internety ochotne ponúkajú pomocnú ruku. Môžeš využiť rôzne online grafické nástroje (zdarma aj platené), v ktorých sa môžeš pohrať s pripravenými šablónami a veľmi jednoducho ich upraviť podľa svojho gusta, žiadne špeciálne znalosti na to nepotrebuješ. Takým nástrojom je napríklad Canva (veľké množstvo šablón zdarma). Jednoduchý a prehľadný životopis si môžeš zas vytvoriť  na Profesii.

Bez ohľadu na to, ktorou cestou sa vyberieš, daj si pozor, aby si to s dizajnom náhodou neprekombinoval. Dôležité je, aby tvoj životopis pôsobil prehľadne a čitateľne. Dva typy fontov, primeraná veľkosť písma, vhodne zvolené farby a správne formátovanie (rovnako široké okraje, zarovnanie, zvýraznenie vždy rovnakého typu informácie) to môžu zabezpečiť.

Tip k formátovaniu: ľudia neradi čítajú dlhé bloky textu. Preto by sa nemali ani nachádzať v tvojom životopise. Používaj radšej odrážky, ktoré informácie prevzdušnia. Píšeš o nejakej svojej pracovnej skúsenosti? Rozpíš ju do niekoľkých bodov v odrážkach, takto sa o nej bude čítať ľahšie. K jednému bodu sa však odporúča použiť maximálne 5 až 6 odrážok, postupuj od najdôležitejšieho po najmenej dôležité.

#4 Čo napísať do emailu

To, čo napíšeš do emailu, je taktiež veľmi dôležité: mal by si v ňom presvedčiť, aby si tvoje CV niekto vôbec otvoril (Keď nenapíšeš nič, ako to asi môže vyznieť?) Preto by si si mal dať záležať na tom, aby tvoj email bol stručný, profesionálny a zároveň si v ňom prejavil dostatočné nadšenie a motiváciu pre pozíciu, na ktorú sa hlásiš. V emaile sa slušne predstav (meno), uveď presne, na akú pozíciu sa hlásiš. Popíš v jednej až troch vetách, prečo si myslíš, že si na pozíciu vhodný uchádzač a prečo ťa pozícia zaujala, čo ťa na nej láka. Ak oslovuješ firmu kvôli stáži, slušne sa opýtaj na možnosť stážovania a vysvetli, prečo ťa stáž v tejto firme láka, aká je tvoja motivácia, prečo túžiš u nich stážovať. Aj v tomto prípade stručne popíš, prečo by mali chcieť ako stážistu práve teba. Email môžeš ukončiť vetou ako “I’ve attached my resume in case you’d like to learn more about my background and experiences. Feel free to contact me by email or phone [give phone number here] with any questions. Thanks for taking the time to read my application.”

Ak sa uchádzaš o stáž v rámci programu Erasmus+,  určite v emaile túto skutočnosť uveď aj s informáciou, že by si mal na stáž finančný príspevok.

Predmet emailu musí byť jasný, napríklad ak sa hlásiš na marketingovú stáž do zahraničia: Application: marketing traineeship

#5 Ešte niekoľko užitočných tipov

  • Na prípravu kvalitného CV (a motivačného listu) si určite najprv vyhraď dostatok času, aby si sa mohol na písanie skutočne sústrediť a zvážiť každé slovo. Treba mať na pamäti, že máš pravdepodobne len jednu šancu zaujať a vyvolať dobrý prvý dojem. A preto sa jej treba chytiť čo najzodpovednejšie – daj si teda na svojich dokumentoch skutočne záležať. Pohodovo sa nalaď, sprav si kávu a hurá do písania 🙂
  • Slovenčina je náš jazyk materinský, ale predsa len, niekedy sa stane, že nevieme, ako niečo správne napísať, aké slovo použiť. Slovenské slovníky ti poradia s vysvetlením významu, správnymi tvarmi aj synonymami. A ak tam nenachádzaš odpovede na svoje otázky, skús jazykovú poradňu.
  • Rovnaký problém môže nastať aj pri písaní v angličtine. Len prekladový slovník ti vtedy stačiť nebude. Chceš zistiť, či slovo má naozaj taký význam, ako si myslíš? Over si to vo výkladovom slovníku. Nevieš si rady, akú predložku použiť s nejakým slovesom alebo aké prídavné meno sa používa napríklad so slovom graduate? Prehľad toho, ktoré slová sa zvyčajne používajú spolu, nájdeš v kolokačnom slovníku.
  • Vyvaruj sa všeobecným a prázdnym vetám typu Som tímový hráč, ktorý vie pracovať pod stresom. To si môže napísať každý (a skoro každý si to aj píše :), v skutočnosti však taká veta vôbec nič nehovorí. Podpor svoje tvrdenia konkrétnymi príkladmi a dôkazmi, napríklad Pôsobil som v 6 rôznych medzinárodných tímoch na projektoch univerzitnej spolupráce…
  • Skontroluj si chyby, preklepy a gramatiku. Aj trikrát.
  • Daj svoj životopis prečítať niekomu inému a spýtaj sa ho na názor. Tento človek môže jednak objaviť chyby, ktoré ty už nie si schopný vidieť, no hlavne ti poskytne cennú spätnú väzbu k obsahu.
  • Hotový životopis ulož vo vhodnom formáte, najlepšie pdf, a nazvi ho napr. CV_Meno_Priezvisko
  • Skontroluj si nastavenie svojho súkromia na sociálnych sieťach – ak chce o tebe niekto zistiť viac, s veľkou pravdepodobnosťou si ťa „prekukne“ aj na internete. Si si istý, že obsah, ktorý nechceš, aby tvoj potenciálny zamestnávateľ niekedy videl, je pred ním naozaj dobre skrytý?
  • Výborný kontrolný zoznam toho, čo by tvoje CV malo a nemalo obsahovať, nájdeš tu (zoznam je v angličtine).

Dúfame, že ti článok poskytol užitočné informácie a prajeme veľa šťastia pri hľadaní stáže a práce 🙂

 

Niečo z podobného súdka

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *