Slow travel: Ako cestovať zodpovedne?

Cestovanie je súčasťou každého (Erasmus) študenta. Ako inak spoznať krajinu, ľudí a zlepšiť sa v jazyku, než vycestovať do cudziny? V poslednom čase sa okolo témy cestovania, často skloňuje pojem „slow style travel“, alebo teda pomalé a zodpovedné cestovanie. Čo to vlastne znamená a ako to môže ovplyvniť Erasmus študenta?

V prvom rade treba vysvetliť, čo vlastne pojem slow travel (v preklade pomalé cestovanie) znamená. Je to cestovanie, pri ktorom ľudia preferujú dlhší pobyt v konkrétnej destinácii, a to preto, aby mohli bližšie spoznať danú krajinu, maximalizovať svoje zážitky a aj znížiť uhlíkovú stopu, ktorú cestovaním, hlavne lietaním, vytvárajú. Je to pojem, ktorý sa čoraz častejšie objavuje v médiách a ľudia, i mnohí influenceri, ho začínajú presadzovať. Veď, čo sa človek naučí o krajine, ak si kúpi lacnú letenku a ostane tam dva dni? Koncept slow travel sa snaží poukázať práve na to, že nie je dôležitý počet miest, ktoré človek navštívi, ale kvalita daného výletu.  Ako spoznáme danú oblasť, krajinu, ľudí a zvyky v nej. Svoje cesty treba plánovať s cieľom, úmyslom a máme sa snažiť vyťažiť z toho maximum, nielen si odškrtávať koľko krajín sme precestovali.

Ako teda byť cestovateľom, ktorý sa správa zodpovedne voči životnému prostrediu a presadzuje princípy slow travel? Erasmus je skvelým prostriedkom, kedy sa naučíš mnoho z cudzej krajiny, umožní ti cestovať a „otvorí ti dvere“ k spoznávaniu ľudí a rôznych kultúr. Ako vyťažiť z programu Erasmus maximum a pritom sa správať podľa konceptu slow travel?

Spoznávaj ľudí priamo z krajiny

Ako Erasmus študent máš možnosť ísť do krajiny a pracovať, či študovať medzi ľuďmi, ktorí z danej krajiny pochádzajú. Miestni ľudia ti vedia povedať veľa o tom, ako to v krajine skutočne vyzerá. Aký majú názor na politiku, aký majú názor na okolité krajiny, aké majú zvyky v domácnosti, či pri jedení. Tak si vieš urobiť vlastný názor o tom, aká je tam situácia a vieš to porovnať so situáciu u nás.

Ochutnaj ich domácu kuchyňu

Ochutnať domácu kuchyňu môže byť niekedy naozaj dobrodružstvom, no je to najlepší spôsob, ako spoznať krajinu o čosi bližšie. Najlepšie urobíš, ak si vyjdeš von s miestnymi (alebo, ak ti oni pripravia nejaké jedlo) a ochutnáš ich miestne špeciality a prispôsobíš sa ich štýlu jedenia. Či už sa nachádzaš v severských krajinách, alebo v Stredomorí, tie zvyky sú úplne odlišné.

Zúčastňuj sa na miestnych podujatiach a slávnostiach

Každá krajina, či mesto má svoje špeciálne slávnosti, ktorými je známe. Určite sa počas svojho pobytu zúčastni na nejakom podujatí. Prídeš tak do kontaktu s domácimi a ich temperamentom.

Spoznávaj krajinu naokolo

Niekedy je ťažké odolať lacným letenkám a ostať na mieste. No mnohokrát je lepšie, ak ostaneš v danej krajine a navštíviš miesta naokolo. Navštív vidiek, choď niekam na turistiku, či sa odvez vlakom do najbližšieho mesta. Môžeš tak objaviť krásne miesta, ktoré ešte nepodľahli turistickému ruchu.

Choď peši, alebo bicyklom

Ako sme už spomínali v úvode, cestovaním si každý vytvára uhlíkovú stopu, ktorá má nepriaznivý vplyv na životné prostredie. Rôzni aktivisti, a už toľkokrát spomínaná Greta Thunberg, no i slovenský moderátor Viktor Vincze (okrem iných) sa snažia presadzovať cestovanie hromadnými dopravnými prostriedkami. Používajú vlaky, autobusy a obmedzujú používanie áut. Čo tak vyskúšať prenajať si bicykel a cestovať ním? Alebo sa prejsť na menšie vzdialenosti aj peši? Okrem toho, že človek urobí niečo pre svoje zdravie (a samozrejme aj pre prírodu), bližšie spozná svoje okolie. Možno tak nájdeš nové zaujímavé miesta, ktoré sa ti zapáčia a budeš tam častejšie chodiť.

Tak čo, si cestovateľ, ktorý chce spoznať čo najviac krajín, alebo cestovateľ, ktorý si vychutnáva každé miesto naplno?

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *