Študentský život aj po skončení školy?

Veľa študentov určite pozná ten frustrujúci pocit počas posledného ročníka na škole a pýta sa: „Kam pôjdem, keď doštudujem?“ Nezamestnaným nechce byť dobrovoľne asi nikto, preto, ak ešte nemáš po vysokej škole nájdenú prácu, alebo si si našiel prácu, ale nie je to ´ono´, alebo si proste chceš ešte o kúsok predĺžiť študentský život, tento článok je pre TEBA.

V rámci programu Erasmus+ totiž môžeš vycestovať na pracovnú, absolventskú stáž aj po skončení vysokej školy. Erasmus program má väčšina ľudí zafixovaný, ako príležitosť len pre študentov. Preto je skvelé vedieť, že aj rok po ukončení školy, teda ako čerstvý absolvent, sa môžeš zúčastniť stáže a získať dokonca aj finančný grant. Čo preto treba urobiť?

  1. Prihlás sa na stáž cez formulár WorkSpace v deadline, ešte v čase, keď si oficiálnym študentom vysokej školy.
  2. Po skončení školy máš rok na to, aby si sa stáže zúčastnil, je to na tebe, kedy a kde to presne bude.
  3. Po oficiálnom ukončení štúdia máš 7 kalendárnych dní na to, aby si sa zapísal na Úrade práce, tam im stačí doložiť zmluvu s tvojim zamestnávateľom, kde budeš stážovať s presným dátumom, kedy na stáži budeš. Za ten čas ťa nebudú evidovať.
  4. Po skončení stáže sa opäť prihlásiš na Úrad práce do 3 dní.
  5. Potom si už len hľadáš prácu s o niečo príťažlivejším životopisom pre zamestnávateľov. 🙂

Ak si teda stihol aprílový deadline na podanie prihlášky, nezabudni, že stále máš tú možnosť vycestovať do zahraničia v rámci programu Erasmus+. Ak ti chýbajú potrebné skills, chceš sa zlepšiť v cudzom jazyku, alebo precestovať nejakú krajinu, toto je skvelá príležitosť. Pracovná stáž urobí tvoj životopis o niečo zaujímavejším a odlišným oproti iným uchádzačom. Nezabudni, že skúsenosti, vedomosti, či odlišné metódy práce, ktoré budeš mať zo zahraničia, môžu byť pre tvojich budúcich zamestnávateľov veľmi zaujímavé a prínosné. Navyše sa ľahšie naučíš cudzí jazyk. Byť medzi native spíkrami je oveľa lepšie než absolvovať drahé jazykové kurzy, že?

Nezabúdaj, že v rámci pracovnej stáže môžeš vycestovať napríklad aj do Karibiku a do krajín ako je Aruba, Curacao, či na Kaymantské ostrovy, alebo na ostrov Svätá Helena. I tieto „exotické“ destinácie sú pridružené k Európskemu spoločenstvu, preto ísť na pár mesiacov aj tam, nie problém. Stážovať môžeš aj v obľúbenom Turecku, ktoré síce nie je členom Európskej únie, ale platia pre neho v rámci Erasmus programu tie isté podmienky, ako pre iné štáty.

Grant môžeš získať na dobu 2 až 5 mesiacov (výška finančného príspevku závisí od krajiny, do ktorej pôjdeš). Avšak, mnoho firiem ponúka aj platenú stáž, takže popri grante si vieš zarobiť aj nejaké peniaze navyše.

P.S. Študentské časy sú tie najlepšie na spoznávanie nových krajín, kultúr a ľudí. Ako stály zamestnanec nebudeš mať vždy toľko času a priestoru na cestovanie, preto je skvelé využiť túto príležitosť, aby si to neskôr neľutoval.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *