Feliz Navidad! Aké sú sviatky v Španielsku?

Stáva sa, že niekedy Erasmus pobyt vychádza aj počas sviatkov a dní, kedy by sme boli najradšej s rodinou. Mne síce Erasmus+ stáž skončila ešte pred Vianocami, no napriek tomu som sa rozhodla ešte pár týždňov ostať v Španielsku a spoznať krajinu aj počas Vianoc. Veď kedy inokedy bude mať človek takú príležitosť?

I keď prežiť sviatky bez rodiny je trochu smutné, mala som šťastie, že som si našla množstvo kamarátov, ktorí boli ako moja druhá rodina. Tí mi vysvetlili všetky tradície, ktoré sa u nich s Vianocami a Silvestrom spájajú. Preto som zosumarizovala pre všetkých, ktorí sa do Španielska chystajú, tie najtypickejšie zvyky počas sviatkov.

Bez lotérie nie sú sviatky

Už niekoľko mesiacov pred Vianocami (už cez leto), si každý kupuje lístky do veľkého decembrového žrebovania, ktoré sa nazýva El Gordo (v preklade tučko). Lístky do lotérie nájdete v (skoro) každom bare, v každej reštaurácii, v obchodoch či stánkoch a kanceláriách „Loterías y Apuestas del Estado“. Dokonca, ľudia si zvyknú posielať žreb ako darček a míňajú za to veľa peňazí. Zapája sa teda každá rodina a skoro každý člen domácnosti. (Zapojila som sa aj ja ?). Losovanie je stále pred Štedrým dňom, 22.12. a každý to s napätím a s lístkami v ruke sleduje. Je to preto jedným z najsledovanejších programov v roku (niečo ako americký Superbowl). Celé losovanie v televízii trvá asi štyri hodiny a zaujímavé je, že vyžrebované čísla sa nečítajú, ale spievajú detskou skupinou.

Vianočné pochúťky

Ako aj na Slovensku, tak aj v Španielsku sa na Štedrý deň (La Nochebuena) zíde celá rodina. Jedia sa väčšinou morské plody, dobré mäso, či šunka jamón. Stále je na stole veľa jedla, no konkrétne menu sa líši podľa regiónu, či jednotlivej rodiny. Obľúbenou pochúťkou je Turrón, čo je sladký, mandľovo-medový dezert. Dnes je však viacero prevedení, príchutí, či už s arašidami, kokosom a podobne. Typickou sladkosťou je aj Polvorón, čo je vyrobené z múky, mandlí, masla a cukru. Je to ako jemný, suchý koláčik.

Silvester

Silvester sa v španielčine nazýva Nochevieja, čo doslovne znamená Stará noc. V tento deň si Španieli o polnoci, s každým odbitím 12. hodiny, dajú do úst jednu bobuľu hrozna, čo značí 12 mesiacov v roku. Má to priniesť blahobyt, zdravie a šťastie po celý rok. Bobule hrozna si každý starostlivo pripraví vopred (niektorí si vyberú jadierka a šupky) a čaká na úder hodín. Ešte počas dňa je veľmi obľúbeným zvykom zúčastniť sa na bežeckých pretekoch, ktoré sú zaujímavé hlavne v tom, že sa veľa ľudí beží namiesto športového oblečenia, v kostýmoch. Oslavuje sa do rána a tak po dlhej noci dobre padne churros s čokoládou. ?

Traja králi

Z vianočných sviatkov je medzi najmenšími najobľúbenejší deň Troch kráľov (Los Reyes Magos). V tento deň, 6.1. sa totiž dostávajú darčeky. Tie nenosí Ježiško, ani Santa Klaus, ani Mikuláš, ale traja králi, ktorí aj podľa Biblie priniesli dary malému Ježiškovi. Deň predtým, 5.1. je pochod, ktorý oslavuje to, že traja králi dorazili. Pochod je naozaj veľkolepý a rozdávajú sa cukríky, sladkosti, či iné darčeky. Počas noci teda králi prídu „k vám domov“ a dajú vám do topánok darčeky (pre tých zlých samozrejme uhlie).

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *