Aký vplyv má Erasmus stáž na tvoju budúcu kariéru?

Veľa ľudí hovorí, aké je skvelé zúčastniť sa projektov Erasmus+. Rozšíria sa ti obzory, navštíviš rôzne krajiny, spoznáš nových ľudí a získaš unikátne kamarátstva. Čo ti to však prinesie do tvojho budúceho kariérneho života? Aký zmysel má Erasmus+ stáž v tvojom profesionálnom raste?

Ako účastníčka niekoľkých projektov a stáži v rámci programu Erasmus+, a ako čerstvá vysokoškolská absolventka, som začala viac uvažovať nad výhodami a nevýhodami zahraničných stáži pre moje kariérne uplatnenie. Našla som veľa plusov, no i mínusov, ktoré možno ovplyvnia aj tvoje budúce zamestnanie. Tu sú tie najdôležitejšie:

Zaujímavý životopis

Ako prvá a veľmi dôležitá výhoda zúčastnenia sa stáži v zahraničí je zaujímavejší životopis. HR špecialisti denne dostávajú množstvo žiadostí, preto je dôležité sa medzi nimi odlíšiť. Jedným z faktorov sú tvoje predchádzajúce skúsenosti. Je dobré, ak stručne opíšeš, čo si mal na starosti, čomu si sa venoval. Stáž v zahraničí pridá tvojmu CV iný rozmer. Pracovať v inej krajine znamená pracovať v inom jazyku, mať odlišné postupy práce, či iný pohľad na problematiku. Toto sú veľké výhody, ktoré môžeš priniesť do tvojho budúceho povolania, a ktoré ťa urobia spomedzi množstva iných kandidátov oveľa zaujímavejším.

Jazykové znalosti

Jasné, ovládať cudzí jazyk na pokročilej úrovni dokáže aj človek, ktorý sa stáži v zahraničí nezúčastnil. Rozdiel je však v tom, že vďaka práci v cudzej krajine sa naučíš aj špeciálnu terminológiu. Naučíš sa nové frázy, slovíčka a ich použitie v konkrétnej situácii. Okrem toho, na stáži budeš rozprávať s native spíkrami, ktorí nemusia vždy rozprávať spisovne. Veľakrát začuješ dialekt, či iný prízvuk. Pracovať a komunikovať s ľuďmi z inej krajiny tak posunú tvoje znalosti na iný level, ktorý v tvojej budúcej práci určite uvítajú.

Globálne myslenie

Bývanie a práca v zahraničí ti umožní hlbšie spoznávať krajinu, rovnako ti pomôže inak sa pozerať na problémy v tej našej. Veľa ľudí tieto poznatky využíva aj v medzinárodných spoločnostiach, kde je dobré poznať iný „trh“, iné kultúrne zvyklosti a návyky. Niektorí svoje skúsenosti z inej krajiny využívajú pri rozbiehaní vlastného biznisu. Možností je veľa, no každopádne, život v inej krajine ťa naučí pozerať sa na problémy z iného uhla pohľadu a myslieť globálne.

Kontakty

Na Erasmus stáži vždy spoznáš množstvo ľudí . Nielen v práci, ale aj mimo nej môžeš nadviazať kontakt s miestnymi, či inými cudzincami, ktorí ti radi v budúcnosti pomôžu. Či už skontrolovať gramatiku, napísať odporúčanie do zamestnania, alebo tipy na cestovanie.

Veľké očakávania

Všetky tieto výhody, ktoré som vymenovala, prinášajú so sebou jednu veľkú nevýhodu. Človek má po všetkých tých skúsenostiach vysoké očakávania. Myslíš globálne, máš skúsenosti s prácou v iných krajinách, bohaté jazykové znalosti, no predsa si po škole nevieš nájsť prácu, ktorá by vyhovovala presne tvojim kritériám. Je to ale úplne normálne. Síce môžeš byť pre firmy príťažlivým kandidátom, no nie vždy majú miesto a financie prijať do tímu nového človeka. Veľa záleží od krajiny, či mesta, v ktorom si prácu hľadáš. Sú regióny, kde je to s prácou kritické. Sú miesta, kde nemôžeš očakávať vysoký nástupný plat. Jedno je však isté – nezostaneš nováčikom v práci navždy. Tvoje skúsenosti a šikovnosť ťa vedia posunúť na lepšiu pozíciu, či priniesť výhodnejšie platové ohodnotenie, či iné benefity.

Stáž v zahraničí má mnohé výhody a je len na tebe, ako ich využiješ v tvojom budúcom povolaní. Budeme radi, ak sa s nami podelíš o svoje skúsenosti. Ako tebe pomohla Erasmus+ stáž v pracovnom živote?

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *