Život stážistky v stovežatej Prahe

Mám mnoho kamarátov a známych, ktorí študujú, alebo pracujú v metropole Česka. Taktiež kopu, ktorí tam išli na Erasmus+ program. Stále som sa im čudovala, prečo nejdú ďalej, keď už máme také široké možnosti, prečo nevycestovať do Španielska, Nórska, či Nemecka? Prečo práve Česko? To, že Praha si vás proste získa, som pochopila, až keď som v nej strávila 2 mesiace v rámci stáže cez Erasmus+ program.

Celé sa to začalo tým, že som jednoducho chcela vyskúšať prácu v zahraničí. Keďže som sa v tom čase učila po taliansky, túžila som ísť do Ríma, Milána, či Florencie. Hľadala som si svoju vysnenú stáž, avšak veľmi sa mi nedarilo. Južania majú asi tendenciu neodpovedať na emaily, alebo sa im nechce komunikovať po anglicky. Kto vie. Taliančinu som mala na úrovni začiatočníka (až na názvy cestovín, v tom som bola profík), takže som sa zmierila s tým, že moje vysnené Taliansko musí počkať. Možnosti ísť na stáž som sa vzdať nechcela, tak som uvažovala aj nad inými alternatívami a krajinami. Pocit, že môžete ísť v rámci Európskej únie na stáž kdekoľvek, je skvelý. Rozposlala som mnoho emailov a čakala na odpoveď.

Odpovedí prišlo niekoľko, ale najviac sa mi pozdávala stáž v PRAHE! Jedna z najlepších marketingových agentúr v Prahe s medzinárodným pôsobiskom ma chcela za stážistku! I keď som si samu seba predstavovala vo vzdialenejšej krajine (pravdepodobne niekde na pláži), nevedela som sa dočkať. Kúpila som si lístok na Regiojet, mesačník na metro a prenajala som si s kamarátkami nádherný byt. Moje dvojmesačné pražské dobrodružstvo sa mohlo začať.

Praha má naozaj svoje čaro. Bola som v nej už mnohokrát ako turista, ale teraz som mala možnosť spoznať ju aj z tej druhej strany. V metre som sa orientovala ako profík, vyhýbala som sa Karlovmu mostu ako každý Pražák, ale fotila som si všetko naokolo ako každý Číňan. Bola som tak „napoly“ miestna. Zbožňovala som len tak sa túlať uličkami, objavovať nové kaviarne, bary…Počas víkendov som mala čas navštíviť aj iné miesta, či už Český Krumlov, Kutná hora, alebo Karlštejn.

Počas týždňa som chodila stážovať do marketingovej agentúry, ktorá má budovu pri Riegrových sadoch. To bola moja obľúbená oblasť v tomto meste. Dokonca z vrchu budovy je nádherný výhľad na celú Prahu a v blízkosti reštaurácia, kde robia perfektnú sviečkovú!

Na Prahe bolo skvelé, že som tu mala veľa kamarátov a kopu ďalších som spoznala. Raz sme sa s kamoškou na jednej Erasmus párty zoznámili s Indom, ktorého sme neskôr stretli v Českom Krumlove. Vysvitlo, že vlastní reštauráciu, v ktorej sme práve obedovali (zľavu sme bohužiaľ nedostali). V rámci Erasmus programu tu chodí veľa zahraničných študentov, dokonca som sa dopočula, že Praha je podľa prieskumu najobľúbenejším študentským mestom. Ak sa teda nechcete rozprávať len po slovensky (česky), určite si nájdete parťáka na komunikovanie v iných jazykoch.

Dostať sa z Prahy domov je jednoduché a lacné, avšak ani raz  som na to nepomyslela. Praha bola mojím druhým domovom, kde som sa cítila naozaj veľmi dobre. Dokonca som sa na párty, „Slovákovici“, zabavila viac než na Slovensku. V Praze je proste blaze. ?

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *