Stáž v stovežatej Prahe

Veľa ľudí zo Slovenska si hľadá prácu práve v metropole Českej republiky. Praha má svoje čaro a zlákala ním aj mňa. Ja som sa sem vybrala na dvojmesačnú stáž v rámci programu Erasmus+. Očakávala som, že budem mať dosť práce, ale že sa aj niečo naučím, že cez voľné dni budem cestovať, spoznávať Prahu a jej okolie, spoznávať ľudí a nachádzať nové priateľstvá. A to sa mi aj splnilo. Praha ma v žiadnom bode nesklamala.

 

O programe Erasmus+ mám veľa načítané, dokonca som sa v bakalárskom stupni zúčastnila stáže na Malte. Na magisterskom som si to chcela zopakovať a zhodou okolností som skončila v Prahe. Oslovila som medzinárodnú marketingovú agentúru, ktorá má pôsobisko okrem Madridu, Londýna, New Yorku, či iných veľkých metropol, i v Prahe. Napísala som im e-mail, poslala životopis a počkala, kým sa mi ozvú späť. Ozvali! Komunikácia s touto marketingovou agentúrou bola od začiatku veľmi rýchla a jednoduchá. Komunikovala som s HR manažérkou, ktorá vravela, že stážistov potrebujú ako „soľ v chlebe“. A tak som sa tam dostala aj so svojou spolužiačkou a spolu sme rozbehli náš pražský život.

Budova agentúry bola naozaj veľká, nachádzajúca sa v nádherných Riegrových sadoch s výhľadom na mesto. Prvé týždne som sa v budove trochu strácala, ale kde je automat na kávu som vedela po pár hodinách. So spolužiačkou sme pracovali na rôznych projektoch a na rôznych miestach. Vyskúšali sme si viacero oddelení, čo nám pomohlo zorientovať sa v práci vo veľkej marketingovej agentúre a zistiť, čo nás baví viac a čo by sme v budúcnosti chceli robiť my. Niektoré úlohy sme mali hotové za pár hodín, niektoré trvali dlhšie. Na niektorých úlohách sme pracovali spoločne, ale na väčšine sme pracovali každá zvlášť. Páčilo sa mi, že nás brali ako súčasť tímu, ale nezasypávali nás kopou práce. Popri práci v marketingovej agentúre som mala dostatok voľného času, takže som si Prahu naplno užila.

Kolegovia v práci boli vždy milí a vždy vedeli, kde je lepšie obedové menu. Pracoval tam aj jeden Slovák (možno ich bolo viac, ale keďže tam pracovalo veľa ľudí, všetkých sme nepoznali), s ktorým sme sa hneď skamošili a stali sa z nás „obedový parťáci“.Zo začiatku som si myslela, že angličtinu v práci veľmi nezapočujem, ale opak je pravdou.  Mali sme veľa zahraničných kolegov, takže aj napriek tomu, že som bola v Česku, angličtinu som využívala.

 

Na stáži som bola už dvakrát, a ani raz som neodchádzala sklamaná. Aj keď ešte nie som rozhodnutá, či chcem po škole pracovať na Slovensku, alebo v zahraničí, tieto stáže mi dali rozhľad a z každej som si niečo odniesla. Mať prax aj v inej krajine je určite výhodou, nie len pre budúce zamestnanie, ale aj pre osobný život. Vďaka Erasmus programu som veľa precestovala, našla som si kamarátov aj z Indie, či Turecka. Spoznala som iné kultúry, náboženstvá a na niektoré veci sa dívam inak, než predtým. Takisto viem, že ak budem chcieť navštíviť nejakú z krajín, odkiaľ sú moji erasmus kamaráti, budem mať miestneho sprievodcu. ?

 

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *