Najväčšie odlišnosti medzi Španielmi a Slovákmi

Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav. Keď som sa presťahovala kvôli mojej stáži do inej krajiny, snažila som sa čo najviac prispôsobiť a správať sa ako domáca. Už vyše mesiaca som v španielskej Andalúzii, v meste Córdoba. Nepoznám tu žiadnych Slovákov, ani Čechov, takže som obklopená samými Španielmi. Moje zvyky zo Slovenska sa tak zmenili. Toto sú moje najväčšie zmeny, ktoré postihnú aj vás, ak na juh Španielska zavítate.

Odlišný čas jedenia

Na Slovensku som bola naučená, že si ráno zvyknem dať nejaké dobré raňajky, na obed chodím okolo 12, maximálne druhej, a ľahkú večeru mám okolo šiestej, siedmej. Môj jedálníček sa mi ale kompletne prehodil, odkedy som v Španielsku. Ráno Španieli jedia len niečo ľahké, väčšinou je to toast a káva. Obed je poväčšine až po druhej hodine. Na obed však nečakajte teplú polievku. Tú v Andalúzii v lete vôbec nejedia. V Córdobe je napríklad typické Salmorejo (paradajkový krém), alebo Gazpacho (redšie než Salmorejo), čo sa môže na polievku podobať, avšak, je sa to samozrejme studené, nie teplé. Po obede nasleduje olovrant o piatej, čo je väčšinou káva a koláčik. Večeru je normálne mať medzi 21-23 hod. V niektorých reštauráciách sa napríklad od štvrtej do šiestej vôbec nenajete. Buď majú zavreté, alebo v tom čase v kuchyni nevaria.

 

Odlišný spôsob jedenia

Španieli vedia pri stole presedieť aj niekoľko hodín. Nikam sa neponáhľajú a jedenie je pre nich možnosť porozprávať sa s rodinou a priateľmi. Pre Španielov je typický „TAPAS“, čo vlastne znamená tanieriky s rôznymi druhmi jedál. Zo Slovenska som bola zvyknutá, že ak sa idem najesť do reštaurácie, objednám si napríklad mäso s ryžou. Tu si však objednáte tanier s mäsom, ďalší tanier s kroketami, ďalší tanier s paradajkami, a tak ďalej. Tých tanierov na stole je bežné mať niekoľko. Jedlo samozrejme zdieľate s ostatnými – s kamarátmi, rodinou. V každom kraji, meste Španielska je typické nejaké iné jedlo. V Granade vám k pivu, vínu donesú malý tanierik jedla zadarmo (teda v cene nápojov). Môže to byť tanierik olív, chipsy, alebo malé burgre, či cestoviny.

Siesta je nevyhnutná

Medzi treťou až piatou hodinou poobede väčšina ľudí oddychuje. Ak nie sú v práci, alebo nemusia niekam ísť, nevychádzajú v tom čase z domu. V lete je naozaj horúco, preto na ulici stretnete len ľudí náhliacich sa niekam, alebo turistov. Je to čas po obede, takže niektorí si zapnú televízor, zdriemnu, alebo robia niečo doma. V tom čase je neslušné niekomu zavolať (keďže pravdepodobne ho môžete zobudiť). Takisto je veľa obchodov, reštaurácii a barov zatvorených.

Podanie rúk

Mojou celkom prekvapivou príhodou v Španielsku bolo, keď som sa zoznamovala s ľuďmi. Automaticky som im podala ruku, no oni na mňa čudne pozreli a pobozkali ma na líce. Potom som sa však dozvedela, že pri neformálnom zoznamovaní sa nie je bežné podanie rúk (iba pri mužoch), väčšinou sú to dva bozky na líce (sprava doľava). Podanie rúk je bežné len pri formálnych príležitostiach, napríklad stretnutie so šéfom, či nejakou inou autoritou. Zaujímavé je tiež, že muži sa medzi sebou zdravia taktiež bozkami, ale len medzi blízkymi priateľmi, alebo rodinou.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *