Moja stáž v slnečnej Andalúzii

Stáž v slnečnom Španielsku som mala vysnívanú už dlhší čas. Mojím „tajným plánom“ bolo využiť možnosť ísť aj po štúdiu vysokej školy na absolventskú stáž, naučiť sa nový jazyk a robiť to, čo by som v budúcnosti chcela robiť.

Vybrala som sa tak pracovať do španielskej Andalúzie ako stážistka v občianskom združení. To, je združením ľudí, ktorí sú nadšencami hudby, majú vlastnú kapelu, s ktorou chodia na koncerty, súťaže, ale aj organizujú vlastné podujatia. Práve im pomáham so sociálnymi sieťami, s prípravami a propagáciou koncertov. Nachádzam sa v Córdobe, kde je bežne v lete cez 40 stupňov, preto väčšina podujatí sa koná skôr v septembri. Aj združenie, v ktorom pracujem bude mať koncert práve vtedy, takže zatiaľ mám dostatok času pripraviť si všetky materiály, plagáty, vizuály. Čo je skvelé, na všetko dostávam feedback, hovoria mi svoje názory a predstavy, preto som naozaj rada, že som prišla v období, kedy na mňa majú čas.

Môj pracovný deň sa začína ráno, keď vstanem. Väčšinou si pripravujem veci doma, takže pracujem doslova „z postele“. Poobede je riadne horúco, ľudia sú radšej zavretí doma a trochu si zdriemnu, majú siestu. Do práce chodím až podvečer, kedy je vonku oveľa príjemnejšie. Vtedy prichádzajú aj ostatní, nacvičujú hudbu, dohadujú sa na plánoch, kde a kedy koncertovať, s kým spolupracovať. Pre väčšinu je združenie „druhou prácou“, aj preto sa väčšina meetingov koná večer. Moja pracovná doba je tak voľná, ale ako som už spomenula, veľa pracujem z domu. Keď mám nejaký problém, alebo otázku, väčšinou zavolám, alebo napíšem správu vedúcemu združenia. Komunikujeme hlavne cez WhatsApp, kde máme aj spoločnú skupinu.

Na(ne)šťastie, nie každý zo združenia vie po anglicky a ja neviem po španielsky, preto je komunikácia s niektorými ľuďmi obťažnejšia. O to viac ma to však posúva ďalej, keďže sa snažím komunikovať s každým, moje znalosti v jazyku rýchlo napredujú. Každým dňom sa naučím niečo iné, či už nové španielske slovo, frázu, alebo niečo zo španielskej kultúry (teda skôr kultúry Andalúzie). Znalosti o kultúre a zvyklostiach ma posúvajú ďalej aj v pracovnej sfére. To, čo z marketingového hľadiska platí pre Slovákov, pre Španielov nemusí. Brať ohľad na iné kultúry je pre marketérov dôležité. Naučila som sa taktiež pracovať s programami, ktorým som sa predtým vyhýbala, a ktoré teraz využívam na dennom poriadku.

Nájsť stáž v Andalúzii bez znalosti španielčiny bolo naozaj náročné. Vo väčších mestách, ako je Madrid a Barcelona je to oveľa ľahšie, ale mňa viac očaril juh Španielska. Musím sa priznať, že som to skoro chcela vzdať, ale nakoniec, šťastie stálo na mojej strane a ja som si tak našla prácu (i keď na obmedzený čas), ktorá ma naozaj baví. Do konca stáže mám ešte pár mesiacov, no už teraz viem povedať, že to bol skvelý krok. Počas školy som nemala jasnú predstavu o tom, čo by som chcela robiť. Preto ísť na stáž a vyskúšať si prácu, o ktorej som uvažovala, že by mohla byť „tá pravá“, bolo dobré rozhodnutie. Veď čo môžem stratiť? Minimálne sa domov vrátim s množstvom zážitkov a skúseností.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *