Ako sa efektívne naučiť cudzí jazyk?

Zlepšovať sa v cudzom jazyku, či naučiť sa nový, nie je jednoduché. Sú ľudia, ktorí sa učia veľmi rýchlo, ktorí majú „ucho“ na prízvuky a ktorí vedia bez problémov vysloviť slová, ktoré sú pre mnohých nevysloviteľné. Každý človek je iný, učí a zapamätáva si veci inak. Nie každému vyhovuje učenie sa v škole, či na kurzoch. Existujú však mnohé tipy, vychytávky, aplikácie a pomôcky, ktoré učenie zlepšia, zrýchlia a zefektívnia.

Ja som sa od základnej školy učila nemecký jazyk, neskôr prišla angličtina a posledných pár mesiacov sa trápim so španielčinou. Z vlastnej skúsenosti viem, že popri škole treba venovať čas aj nejakej inej aktivite. Mne pomáha týchto pár pomôcok, a čo tebe?

Aplikácia Duolingo

Duolingo som používala pri všetkých troch jazykoch. Zo začiatku to pre mňa bolo celkom ľahké, keďže väčšinu vecí som už vedela, avšak postupne pribúdali nové slovíčka, ktoré som si vďaka aplikácii lepšie zapamätala. Popri bežnom učení sa, je určite prínosné urobiť zopár cvičení aj tu. Niekedy stačí aj 5 minút, napríklad ráno a večer, či po ceste v autobuse. Navyše, Duolingo posiela upozornenia na email, ktorý pri registrácii zadáš, nie je preto možné vyhovárať sa na to, že si zabudol!

Sledovanie youtuberov

Pozeranie filmov, či seriálov s titulkami je už klasickým nástrojom, ako sa zlepšovať v jazyku. Veľa ľudom (takisto aj mne), pomohlo sledovanie youtubových kanálov. Stačí, ak si vyberieš, čo sa ti páči a o čo sa zaujímaš. Napríklad nejakú beauty vlogerku, cestovateľa, či chalana, ktorý hrá hru. Naučíš sa tak mnohé frázy a nové slovíčka.

Čítanie kníh, novín, časopisov, letákov, jedálnych lístkov

Pre mňa obľúbenou knihou na čítanie (nie len v cudzom jazyku) je Malý princ. Sú v nej v podstate jednoduché vety, ktoré sa ľahko preložia. Takisto je fajn kúpiť si čas od času nejaký časopis a prečítať si článok v danom jazyku, či noviny a byť v obraze o každodenných udalostiach. Dnes už nie je problém nájsť vždy aktuálne články v cudzom jazyku aj na internete. Mňa takisto baví prezeranie si letákov. Je to ako obrázková učebnica. V každom letáku, napríklad z Lidlu, sa uvádza k fotografii aj názov potraviny, či iného produktu. Veľmi ľahko si tak vieš zapamätať, čo je čo. Počas čakania na jedlo v reštaurácii si napríklad prezerám nápojový a jedálny lístok a snažím sa preložiť jednotlivé položky.

Conversation exchange

Webová stránka conversationexchange.com funguje už zopár rokov. Je dostupná zadarmo a výhodná v tom, že vieš stretnúť človeka, native speakra, s ktorým si vymieňaš jazykové znalosti aj na diaľku. Výhodná je hlavne pre ľudí, ktorí nemajú možnosť stretnúť native speakra osobne.

Sledovanie účtov na Instagrame, Twitteri, či Facebooku

Každý z nás má účet aspoň na jednej zo sociálnych sietí. To je skvelé využiť aj pri učení sa. Stačí si nájsť nejakú stránku, nejakého človeka, ktorého budeš sledovať. Ak si napríklad fanúšikom futbalu, lajkni si nejakú stránku, na ktorej o ňom píšu v cudzom jazyku. I takéto malé vety, ktoré na sociálnych sieťach uvidíš, ti pomôžu memorovať si slovíčka.

Erasmus programy

Učenie sa jazyku na Erasmus pobyte v zahraničí je veľmi efektívne. Stretneš ľudí, ktorí sa stanú tvojimi kamarátmi a ktorí ti pri učení veľmi radi pomôžu. Navyše, nikto ti nedá „zlú známku“, ak urobíš v konverzácii chybu.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *