Ako sa šikovne zbaliť na cestu

Pred cestovaním je vždy náročné vyriešiť, čo si zbaliť a koľko si toho zbaliť, aby sme zbytočne nemuseli kupovať veci, ktoré máme doma. A taktiež pobaliť sa tak, aby sa nám to všetko zmestilo do kufra, aby sme spĺňali letiskové limity a aby nám na letisku niečo z príručnej batožiny nevyhodili. Ak idete trebárs do zahraničia na pol roka, balenie je o to ťažšie. Prinášam vám však zopár trikov, ktoré vám pri najbližšej ceste môžu ušetriť miesto a zopár kíl v batožine.

Tuhé mydlo a tuhý šampón

Mydlo a šampón si viete v príručnej batožine previezť v malých 100 ml fľaštičkách, čo je veľmi praktické, ak idete na kratšie cesty. Takéto menšie balenie vydrží len pár dní, preto skúste zvoliť tuhé prevedenie. Tuhé mydlo, či šampón si viete priviesť v ľubovoľnom množstve, jednoducho to zabalíte a nemusíte sa starať o zvyšné mililitre. Na trhu je teraz široký sortiment a balenia sú ekologickejšie. Máte na výber rôzne vône, prevedenia, nájdete ručne vyrobené, či prírodné produkty.

Rýchloschnúci uterák

Pri cestách sa vám zíde vymeniť bavlnený uterák za uterák z mikrovlákien. Ten nájdete pod názvom rýchloschnúci, alebo športový uterák. Výhodou oproti klasickému uteráku je, že sa dá jednoducho zložiť, je ľahký a nezaberá veľa miesta. Navyše rýchlo schne a dobre sa perie, preto je vhodný aj na pláž. Kúpite ho v športových obchodoch za pár eur v rôznych veľkostiach.

Fľaša na vodu

Vlastná fľaša na vodu je možno banálna vec, ale pri cestách sa vám vždy zíde. Je ekonomickejšie si stále naliať do fľaše vodu, ako si za každým kupovať novú, balenú. Navyše je to šetrnejšie k životnému prostrediu. V príručnej batožine pri cestovaní lietadlom vodu mať nemôžete. Ja si ju dávam do batožiny a zbalím do nej taštičku s bižutériou, ktorá by sa mi inak v taške zničila. Skúste tam vložiť aj niečo iné, ušetrite tak priestor. Môžete využiť aj skladaciu fľašu na vodu, ktorá prázdna v batožine nezaberá miesto.

Rolovacia technika

Skúste si oblečenie zrolovať, nie poskladať, čím získate viacej úložného miesta. Ak chcete ušetriť ešte viac priestoru, zbaľte oblečenie do vákuových vriec, ktoré zároveň chránia oblečenie pred akoukoľvek špinou. Pri kratších cestách si môžete zrolovať dokopy outfity, ktoré chcete v jednotlivých dňoch nosiť. Vyhnete sa tak tomu, že si zabalíte oblečenie, ktoré neskôr nebudete nosiť. Ponožky môžete vsunúť do topánok. Tým, že budú topánky niečím vyplnené, sa vám v batožine nezničia.

Uloženie vecí v batožine

Ak sa balíte do kufra, tie najťažšie veci (napríklad topánky) uložte ku kolieskam. Využite každý priestor, ktorý máte k dispozícií. Aby sa vám veci nezničili, používajte obaly, do ktorých ich uložíte, a ktoré aj neskôr použijete. Obuv napríklad uložte do plátenej tašky, ktorú jednoducho vyperiete a môžete ju využiť aj na iné veci. Do puzdra na okuliare napríklad vložte káble, slúchadlá, aby sa vám v taške nepomotali a nezničili.

Pred cestovaním si skúste urobiť zoznam vecí, ktoré so sebou beriete. Roztrieďte si to na štyri základné kategórie: kozmetika, oblečenie, obuv a elektronika. Veci si vyberte podľa toho kam idete. Určite si pozrite, aké v danom období býva počasie, či často prší, či je sucho, zima, a podobne. Určite nezabudnite na nabíjačku a powerbanku (externú nabíjačku), pre prípad, že nenájdete miesto, kde si nabijete telefón. Dôležitou vecou je platný občiansky preukaz, pas. Pozrite sa teda, kedy vám končí platnosť, aby ste nemali nepríjemnosti počas cesty.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *