Ako vyhľadať výhodné letenky

Letecké cestovanie je dnes veľmi rozšírené a častokrát aj lacnejšie ako lístok na autobus. Niektoré letecké spoločnosti lákajú výpredajom leteniek za 1 cent, či akciou 1+1. Nemusíš však čakať doma za počítačom, kým sa spustí nejaká akcia. Lacné a výhodné letenky si vieš nájsť kedykoľvek. V tomto článku nájdete tipy na stránky, ktoré sa oplatí používať pri hľadaní leteniek nízkonákladovkami v rámci Európy.

Azair.eu

Vo vyhľadávači Azair nájdeš letenky nízkonákladovkami nielen do Európy, ale do krajín Ázie, či Afriky. Preto, ak cestuješ do Jordánska, Izraela, Maroka, kľudne použi aj túto stránku.

V kolónke odletovej a príletovej stanice môžeš zvoliť viacero letísk, čo určite odporúčam, keďže je väčšia možnosť nájsť výhodnejšie letenky (cenovo, aj časovo). Azair ti napovie, ktoré letiská máš najbližšie. Ak chceš letieť z Bratislavy, skús aj Viedeň, alebo vzdialenejšiu Budapešť. Dostať sa do Viedne na letisko je najjednoduchšie. Mnoho autobusových prepravcov tam jazdí pravidelne, vrátane Slovak Lines (ak si stiahneš aplikáciu, prvú cestu máš za euro), či Flixbus (ten ponúka rôzne zľavové promo kódy). Výhodné letenky sú aj z Krakowa, či z Katowíc, avšak pokiaľ ťa na letisko nezvezie niekto autom, doprava je celkom komplikovaná.

Odlet a prílet si môžeš nastaviť na obdobie, ktoré ti vyhovuje. Ak chceš napríklad letieť niekedy v júni, si flexibilný a je ti jedno kedy presne to bude, nastav si odlet na celý mesiac. Môžeš si nastaviť aj presný dátum, kedy môžeš vycestovať, ako dlho tam chceš byť. Ak chceš letieť bez prestupov, nastav si nulovú hodnotu. Na tejto stránke sa dá pozrieť, ako sa pohybuje cena za danú letenku v jednotlivých obdobiach.

Kiwi.com

Kiwi je veľmi flexibilný a prehľadný vyhľadávač leteniek. Dá sa v ňom nastaviť množstvo parametrov. Vieš si vybrať rôzne odletové, príletové letiská, aké chceš prestupy, či v akom období chceš letieť, aký dlhý má byť let, v akých časoch (ráno, poobede večer…), akými spoločnosťami chceš (nechceš) letieť a podobne.

Existuje množstvo iných vyhľadávačov leteniek, ako je kayak, momondo, skyscanner, či pelikán. Cez vyhľadávače si letenky nekupuj, ale priamo u leteckých spoločností (Ryanair, WizzAir, Eurowings…). Môžeš sa tak vyhnúť zbytočným komplikáciám pri check-in, dokúpení batožiny, či pri iných problémoch, ktoré môžu nastať. Taktiež u niektorých vyhľadávačov sú ceny vyššie, ako priamo u leteckých spoločností. Preto po vyhľadaní vhodnej letenky choď na oficiálnu stránku prepravcu a kúp si ju tam.

Pozeraj Facebook skupiny

Ak chceš vedieť o lacných, výpredajových letenkách čo najskôr, lajkni si tieto stránky na Facebooku (môžeš si ich nastaviť, aby sa ti na nástenke zobrazovali ako prvé):

  • Letenky za babku
  • Kade tade – Letom svetom za pár eur
  • Tour de svet – Lacné cestovanie
  • zaletsi.cz
  • cestujlevne.com

Vďaka týmto stránkam budeš mať prehľad o akciách a cenách, za koľko sa dajú letenky kúpiť.

Na letenkách sa dá ušetriť veľa peňazí, preto zbytočne nepreplať, keď nemusíš. Letenku si zaplať (aspoň pár týždňov) dopredu. Pri nízkonákladových spoločnostiach sa neoplatí kúpiť letenky na poslednú chvíľu. Cez sviatky, hlavne cez Vianoce, Veľkú noc, na Silvestra a na Nový rok sú ceny drahšie, preto s tým treba rátať a radšej si zabezpečiť cestu aj niekoľko mesiacov vopred (to isté platí aj pri ubytovaní v daných obdobiach).

 

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *