Ako napísať dobrý životopis?

Personalisti denne dostávajú množstvo životopisov, ktoré sa často na seba podobajú ako vajce vajcu. Biely papier a množstvo textu. Niekedy sa tvoje CV ani nedostane do rúk HR špecialistov a tí si nemajú šancu prečítať o tvojich skúsenostiach a vzdelaní. Ako však môžeš svoje CV odlíšiť od iných, aby si ho personalisti prečítali a zaoberali sa ním? Čo v tvojom CV určite nesmie chýbať a čomu sa vyvarovať? V tomto článku ti prinášame zopár trikov, ako napísať dobrý a zaujímavý životopis.


Neboj sa byť kreatívny

Na internete nájdeš množstvo príkladov, šablón a programov na vytvorenie zaujímavo vyzerajúceho životopisu. Môžeš použiť stránky ako Kick Resume, Canva, či craft-cv. Niektoré šablóny sú naozaj kreatívne. S tým však pozor. Nie všetci zamestnávatelia môžu pochopiť tvoju snahu sa odlíšiť. Pri výbere svojho dizajnu ber ohľad na to, kto bude adresátom a čo by sa mu mohlo páčiť.

Uisti sa, že tvoje CV vyzerá v tlačenej podobe dobre

Personalisti si zvyknú životopis vytlačiť a pozerajú si ho na papieri. Preto, ak ho napíšeš, vytlač si ho aj ty a pozri si, či vyzerá všetko tak, ako si si to predstavoval. Často krát to tlačia iba čiernobielo, preto sa vyhni množstvu farieb.

Gramatické chyby a preklepy

Niekedy sa gramatická chybička objaví aj tomu najväčšiemu slovenčinárovi. Preto, aby si sa vyhol takým chybám, nechaj si tvoje CV skontrolovať inej osobe. Niekedy prospeje, keď si po vytvorení životopisu dáš chvíľu pauzu, urobíš niečo iné a skontroluješ si ho s odstupom pár minút, či hodín. Niekedy objavíš zbytočné preklepy, či vynechané písmenká, ktoré hneď nezbadáš. Nechceš predsa, aby takéto chyby uvideli aj personalisti.

Zvoľ si správny font a veľkosť písma

Tvoje CV musí byť ľahko čitateľné, preto si zvoľ font, ktorý nepôsobí veľmi rušivo. Takisto, množstvo fontov nie je prispôsobených pre slovenskú abecedu, preto si daj pozor, aby všetky písmená vyzerali tak, ako by mali. Najlepšie písma sú typu Arial, Calibri, či Times New Roman. Rozlišuj nadpisy, podnadpisy a obyčajný text. Tučné písmo, kurzívu a podčiarknutie používaj opatrne, aby to nepôsobilo veľmi rušivo.

Prispôsob svoj životopis pracovnej ponuke

Pozri sa, v čom spočíva práca a čo vyžaduje od svojho kandidáta inzerujúca spoločnosť. Pridaj tam preto relevantné skúsenosti, ktoré máš s pracovnou pozíciou, na ktorú sa uchádzaš. Pridaj tam aj tvoje schopnosti, certifikáty, či znalosti v programoch, ktoré by boli pre daného zamestnávateľa zaujímavé a prínosné. Takisto sa uisti, či od teba nevyžadujú CV v cudzom jazyku. Neposielaj hromadne jedno CV rôznym zamestnávateľom. Ak sa uchádzaš o viaceré rôzne pozície, prispôsob tomu aj svoje curriculum.

Pridaj tam tvoju profesionálnu fotku

Niektorí nevyžadujú v CV fotku, no mnohokrát je to prospešnejšie. Pridaj tam však fotku, ktorá je v dobrej kvalite a ktorá pôsobí profesionálne. Žiadne fotky z dovoleniek, s rušivým pozadím, či selfie. Fotka dodá tvojmu CV „tvár“.

PDF verzia

Ak píšeš svoj životopis so Worde, prekonvertuj si ho do PDF. Ak ho totiž budeš posielať elektronicky, môže sa stať, že osoba, ktorá tvoje CV dostane, si ho môže otvoriť v novej/staršej verzii a informácie o tebe sa poprehadzujú.

Kontaktné informácie

Nezabudni do svojho CV pridať kontaktné informácie, ktoré by mali obsahovať adresu bydliska, e-mailovú adresu a telefónne číslo (nezabudni na medzinárodnú predvoľbu, hlavne ak posielaš do zahraničia). Veľa personalistov používa aj sociálnu sieť LinkedIn, preto je vhodné, ak do svojho CV pripojíš aj svoj profil. Na svojom profile máš možnosť sa viac rozpísať o svojich skúsenostiach, a byť podrobnejší. V CV uvádzaj len relevantné informácie (najlepšie na jednu, maximálne dve strany), následne LinkedIn tvoje informácie doplní.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *