Ako zvládnuť Skype pohovor?

Mnoho ľudí, ktorí sa chystajú pracovať do zahraničia, absolvujú Skype interview. Je to najjednoduchší spôsob, ako s vami váš budúci zamestnávateľ vie viesť rozhovor na diaľku. No s rastúcim technologickým pokrokom a šetrením času (a niekedy aj hodín cestovania) je online pohovor čoraz viac využívaný aj na domácej pôde. Preto tento článok bude pre všetkých z vás, ktorí musíte na budúceho zamestnávateľa zapôsobiť „online“.

Nepodceň technickú prípravu

Určite si pred pohovorom vyskúšaj, či ti všetko funguje. Prihlás sa na Skype vopred. Môže sa stať, že zabudneš heslo (hlavne, ak ho často nepoužívaš), alebo ti nepôjde správne zvuk, mikrofón, či kamera. Vyskúšaj si pre istotu s niekým cvičný telefonát a presvedči sa, či ťa druhá strana počuje bez nežiadúcich zvukov a šumov, a či ju jasne počuješ aj ty. Rovnako si over, či kamera robí dobrý obraz a neseká. V neposlednom rade sa nezabudni presvedčiť, či máš dostačujúce internetové pripojenie. Ak používaš notebook, určite si priprav nabíjačku. Môže sa stať, že pohovor bude trvať dlhšie, než si očakával. Takisto sa pozri, či v tvojom PC nemáš plánovanú aktualizáciu, ktorá by sa v priebehu rozhovoru mohla začať a narušila by ti tak interview.

Vyber si vhodné prostredie/miestnosť

Usaď sa v miestnosti, kde budeš mať pokoj, kde nie je počuť veľa rušivých zvukov a ruch zvonku. Ak si doma, pre istotu povedz rodine, aby ťa za ten čas nevyrušovala. Telefón si určite nastav na tichý režim. Takisto dbaj na dobré osvetlenie. Za sebou by si nemal mať okno, pretože ťa cez Skype dobre neuvidia. Pozorne sa pozri, čo je za tebou. Napríklad neupravená posteľ, neumyté riady, či otvorený, neuprataný šatník by nepôsobilo veľmi profesionálne.

Správne užívateľské meno

Ako mailová adresa, tak aj vytvorený účet na Skype by určite mal mať profesionálny názov. Vyhni sa prezývkam a vtipným menám. Zvoľ si meno účtu, ktoré bude seriózne. Profilovú fotku si takisto uprav, aby na nej nebol vulgárny, či nevhodne vtipný obrázok.

Nezabúdaj na adekvátne oblečenie

Ako aj na osobnom pohovore, aj tu je celkom dôležité, aby si vyzeral slušne a upravene. Nie vždy je potrebné obliecť si sako, košeľu/blúzku, ale určite si starostlivo vyber oblečenie, ktoré ťa bude vhodne reprezentovať. Nespoliehaj sa na to, že ťa od pol pása dole neuvidia a môžeš si zobrať domáce tepláky. Nikdy nevieš, kedy sa budeš musieť postaviť, preto sa radšej vyhni neželanému trapasu. Takisto pozor so šperkami, trblietkami, ktoré cez web kameru môžu svietiť, blikať a pôsobiť rušivo.

Dbaj na očný kontakt a zrozumiteľnú reč

I keď komunikácia prebieha len cez kameru, aj napriek tomu udržiavaj očný kontakt. Ak sa budeš pozerať na zem, či na stenu, určite to nebude pre druhú stranu príjemné. Takisto počas rozhovoru nič v počítači nehľadaj. Ak by si potreboval svoje CV, či podrobnosti o pracovnej pozícii, radšej si to vopred vytlač a pozri sa do papiera. Hovor zrozumiteľne, artikuluj a ako aj pri osobnom pohovore, usmievaj sa. ? Takisto sa príliš nenakláňaj. Usaď sa v takej vzdialenosti, aby ťa bolo dobre vidno, nie len tvoju tvár. Pohodlne si sadni (ale určite nie tak ako na gauči). Urob si miesto, aby si si vedel poprípade robiť aj poznámky.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *