Pracovná stáž Erasmus+ ako práca z domu

Príbehy stážistov    

Home office ako budúca možná alternatíva Erasmu?

Aktuálna situácia v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19 sa dotýka všetkých oblastí nášho života. Výnimkou nie sú ani študentské a absolventské pracovné stáže Erasmus+. Mnohí naši stážisti ostali kvôli prijatým ochranným opatreniam pracovať z domu. Niektorí z nich dokončujú stáž v zahraničí, iní naopak zvolili návrat na Slovensko a pracujú na diaľku. Obe tieto skupiny sa musia vyrovnávať s rýchlymi a náročnými zmenami či rôznymi obmedzeniami a opatreniami.

Takisto firmy, v ktorých stážujú, sa museli v krátkom čase adaptovať a stáže fyzické premeniť na stáže virtuálne. Náš obdiv patrí každému, kto sa aj v tejto neľahkej situácii rozhodol pokračovať v stáži. Organizáciám zároveň patrí poďakovanie, že tie ktoré mohli, prácu z domu stážistom povolili.

Stážistov sme sa spýtali ako túto zmenu zvládajú a ako sa im na tzv. home office darí.  Každá stáž je jedinečná a také sú aj odpovede našich stážistov. Niektorí sa vyjadrili prostredníctvom básne, iní pomocou fotografie, videa či textu.

Prajeme príjemné čítanie.

Martina, fundraising, Ekonomická univerzita v Bratislave, Grécko

„Vzhľadom na narušené plány korona vírusom, možnosť home officu, je skvelá vec..aspoň teda väčšinou. Musím sa však priznať, že väčšinu WEBinárov, ktoré náhodou začínajú doobeda, absolvujem z postele s laptopom na kolenách. Niekedy som za to vďačná, no niekedy sa cítim previnilo a nezodpovedne :D.
Celkovo zvládam home office fajn, často s teamom volávame, keďže máme viac času sústrediť sa na každý detail. Pointa našej práce však spočíva v rôznych tréningoch a workshopoch, ktoré sa musia realizovať naživo v praxi. Takže sme sa rozhodli využiť tento čas kreatívne a zamerať sa na teóriu. Vytvorili sme v NGO Kinitro dva teamy. 

  1.  1.”The Valar Erasmulis” team je pre tých, ktorí sa chcú naučiť viac o ERASMUS programoch a pre tých, ktorí sa už Erasmu zúčastnili a chceli by vytvoriť nejaký nový nápad. V tomto teame sa učíme, ako napísať Európsky program a aké malé kroky treba podstúpiť, na jeho zrealizovanie.
  2. team “The Ideal Team” je pre tých, ktorí majú mnoho nápadov, no nikdy nemali šancu ich preniesť do praxe. Zdieľame tu svoje nápady a chystáme ďalšie aktivity na stretnutia po karanténe, plné workshopov a tréningov dobrovoľníkov/stážistov. Verím, že čoskoro bude všetko ako predtým :)“

 

 

 

 

 

 

 

Lujza, prekladateľstvo, Univerzita Komenského v Bratislave, Litva

„Home office zatiaľ celkom zvládam..svoj office na Univerzite Mykolasa Romerisa vo Vilniuse som si pretransformovala do Bratislavy, no kolegov som žiaľ nemohla zobrať so sebou. Dnes mi však prišiel pomôcť môj nový zvierací kolega. Je dosť fajn a vždy mi vie dobre poradiť. Učíme spolu francúzštinu formou online vyučovacích hodín cez Moodle a pomocou WhatsAppu mávame konverzačné hodiny so študentmi.

Jediné, čo naozaj nezvládam je neustále sedenie za počítačom…”

 

Alžbeta, marketing, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Česká republika

 

Silvia, Univerzita Komenského v Bratislave, lingvistika, Poľsko

 „Home office zvládam dobre, keďže som prekladateľka a aj pracujem na prekladoch pre poľskú firmu. Ide o preklad aplikácii, čiže okrem bežného prekladu sa musím aj sama naučiť trošku kódovať:-), čo sa mi na jednej strane veľmi páči, lebo sa učím niečo nové, na druhej strane sa učím prakticky sama. Šéf je veľmi technicky zdatný, takže vytvoril platformu pre všetkých prekladateľov a obratom hneď odpisuje. Vždy keď mi je niečo nejasné, mi to jednoducho vysvetlí . Je to veľmi zaujímavá práca a aj napriek nepriaznivým udalostiam mám možnosť pracovať a zdokonaľovať sa v odbore, ktorý som vyštudovala + sa učím niečo úplne nové, pre mňa neznáme. Navyše, drvivá väčšina prekladateľov pracuje z domu a jediné čo potrebujú je notebook s dobrým internetovým pripojením, takže prakticky sa pripravujem na budúcu kariéru úplne autenticky :-)Iba ma mrzí, že nemôžem tú Varšavu objavovať naplno kvôli karanténe.“

Eva,  Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, veterinárne lekárstvo, Nemecko

„Momentálne sa nachádzam v nemeckom Giessene, kde som sa aktívne zúčastňovala diania na klinike malých zvierat. Avšak vďaka aktuálnej situácii všetkých študentov,  stážistov a ľudí intershipe nechávajú doma, i napriek tomu že nemocnica funguje v obmedzenom režime len pre akútne prípady. Avšak môj mentor nezaháľa a denne mi posiela röntgenologické snímky, prípadne CT a ja určujem diagnózy, diferenciálne diagnózy a navrhujem terapiu. 

Myslím si, že my veterinári alebo humánni doktori sme známi tým, že skúškové obdobie musíme presedieť nad knihami často krát aj dlhé mesiace, takže toto obdobie mi trochu pripomína práve túto časť štúdia, kedy celý deň niečo len čítam hľadám, učím sa, idem spať, občas vyjdem von si zabehať, nakúpiť a zase sa kolobeh len opakuje. 

Ak mám byť úprimná, prístup ľudí v mojom okolí k celej situácii ma trochu sklamal. Nikto tu moc vážne tento Corona vírus neberie, nikto nenosí rúška a len teraz začínajú obchody dohliadať na väčšie rozostupy medzi platiacimi. Je síce pravda, že sa nenachádzam v oblasti s najväčším množstvom prípadov, ale mám pocit že ľudia trochu podceňujú situáciu, aj keď vidíme scenár Talianska a Španielska. 

Týmto by som chcela celému tímu WorkSpace Europe poďakovať, že sa neustále zaujímajú o situáciu, v ktorej sa nachádzame, ale aj celú možnosť absolvovať stáž, kedy človek môže situáciu vidieť z rôznych uhľov pohľadu, keďže sa stretáva s inými medzinárodnými stážistami z rôznych krajín. V neposlednom rade je to aj možnosť pre každého z nás venovať viacej času aktivitám, na ktoré možno nemáme až tak veľa času počas každodenných povinností. Pre mňa sa touto činnosťou stalo cvičenie jógy, a keďže mnohé pokročilejšie pozície si vyžadujú každodenný tréning a cvik, práve toto obdobie je ideálne.

Verím, že všetci zostaneme zdraví a rýchlo sa vrátime späť do bežného režimu :-)“

Andrea, účtovníctvo, Ekonomická univerzita v Bratislave, Nemecko

Máša, administratíva, Ekonomická univerzita v Bratislave, Nemecko

Andrea  a Máša stážujú v rovnakej nemeckej spoločnosti. Nakoľko firma poskytuje ubytovanie, sú zároveň nielen kolegyne, ale aj spolubývajúce.  Spolu s treťou stážistkou Ľubicou si pre vás pripravili krátke video:

 

Ďakujeme všetkým našim stážistov, ktorí sa s nami podelili o to, ako prežívajú obmedzenia, ktoré ich na stáži stretli.

Študujete alebo tento rok končíte štúdium a radi by ste aj vy získali skúsenosti na pracovnej stáži Erasmus+ ako naši stážisti? Ak ste si na danú otázku odpovedali áno, tak potom čítajte smelo ďalej.
Momentálne sa všetci, čo môžeme, držíme hesla ostaň doma. Všetci však veríme, že sa situácia čoskoro upokojí a my sa budeme môcť vrátiť k bežnému životu. K tomu patrí aj študentská a absolventská stáž, na ktorú je nutné prihlásiť sa počas štúdia. Vycestovať  môžete kedykoľvek počas jedného roka od štátnic.

Prihlásením dnes si zabezpečíte možnosť vycestovať neskôr.

Prihlasovanie je otvorené do 30.4.2020 na nasledovnom linku:

https://www.workspaceeurope.sk/studenti/clenske-skoly/

 

 

 

Fotografie:

https://www.pexels.com/photo/top-view-photo-of-girl-watching-through-imac-4144294/

Archív stážistov

http://160.36.239.131/storage/ss1/docs/20200203113731301/MIRCdocument.xml

 

 

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *