Stáž v Nemecku: „Je veľká šanca, že dostanete aj svoju prvú stálu pracovnú ponuku.“

Meno: Anita Rybárová
Vysoká škola: Univerzita Komenského v Bratislave
Pozícia: lekárka
Krajina: Nemecko

                                                                                    Foto: Anita Rybárová

Nemecko je nám všetkým známe najmä ako krajina vyspelej ekonomiky, vysokej kvality služieb,  dodržiavania pravidiel a formálnosti v každej sfére (ako osobnej, tak i pracovnej). Ponúka neobmedzené možnosti na kariérny rozvoj, kultúrne vyžitie či rôzne výlety, nakoľko je bohaté nie len ekonomicky, ale i na prírodné krásy a pamiatky. O ľuďoch sa vraví, že sú uzavretí a chladní – je to však naozaj tak? To, čo si prečítame z rôznych zdrojov je niekedy veľmi vzdialené od reality. A tá je teda aká? To nám priblíži Anita, ktorá sa svoju absolventskú stáž rozhodla stráviť práve tu, na klinike v Karlsbad.

Aké boli začiatky v novom pracovnom prostredí?
Začiatky naozaj neboli jednoduché, z každej strany len nemčina, dlhý pracovný čas a nové prostredie. Našťastie ma moji noví kolegovia ihneď srdečne privítali, od začiatku s nimi trávim obedné prestávky, v práci sú nápomocní a veľa mi vysvetľujú. Po mesiaci som sa viac zorientovala a som oveľa viac samostatná. S kolegami si chodíme po práci sadnúť do mesta a naše vzťahy sa prehlbujú.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?
Pracovný čas mám od 8:00 do 16:30, ale niekedy ostávam v práci aj dlhšie (18:00-19:00). Po práci väčšinou len relaxujem. Víkendy mám vždy voľné a snažím sa precestovať okolie. Keďže moja stáž v Nemecku je na hranici s Francúzskom, táto výhodná poloha ponúka rôzne cestovateľské ciele.

Je niečo čo vás na stáži prekvapilo, niečo s čím ste nepočítali?
Na stáži ma nič neprekvapilo, vedela som, čo práca lekára obnáša.

Odporučil/a by si absolvovať pracovnú stáž ďalším študentom a absolventom? V čom vidíš najväčší prínos?
Určite odporúčam všetkým absolvovať pracovnú stáž v zahraničí. Nehovorí sa to nadarmo, že pobyt v zahraničí rozširuje obzory a prináša nadhľad. Skúsenosti zo zahraničia človek využije v práci ale aj v bežnom živote. Okrem toho je veľká šanca, že dostanete aj svoju prvú stálu pracovnú ponuku!

                                                                              Foto: Anita Rybárová

Prečo by si odporučil/a stáž v konkrétnej krajine, v ktorej ste sa vy rozhodli absolvovať stáž?
Ak by sa malo jednať o pracovnú stáž zdravotníka (lekára) určite odporúčam Nemecko. Lepší zdravotný systém, krajšie nemocnice, vyššie platy – to ale neznamená menej práce. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že v Nemecku som sa vždy stretla s milým a spravodlivým jednaním, čo žiaľ u nás doma často chýba.

Ďalšie postrehy našich ďalších stážistov z tejto krajiny viete nájsť TU. ?

Chcete byť aj vy súčasťou rubriky Stážista týždňa? Stačí vyplniť krátky dotazník.

 

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *