Buďte dokonale pripravení na stáž

Cestovanie, ubytovanie, poistenie. Tri najnutnejšie veci, na ktoré by si ešte pred tým, než sa začneš baliť, určite nemal/a zabudnúť. Erasmus + ti  ponúka výbornú prax, ale vyžaduje si istý čas na vycibrenie tvojich pracovných schopností v odbore, ktorý si vyberieš . Preto sa pred odchodom na stáž sústreď na to, aby si v zahraničí mal/a zabezpečené okrem práce i pohodlie a nutné vybavenie.

  1.    Cestovanie

V súčasnosti nájdeš obrovské množstvo webových stránok určených na rezervovanie leteniek i cestovných lístkov na autobusy a vlaky. Medzi tie známejšie patrí Skyscanner, Momondo, Kayak, Rome2Rio, Megabus či House Carers.

Skyscanner ponúka všetky cenové kategórie letov od najlacnejších po najdrahšie, keďže vyhľadáva všetky letecké spoločnosti. Tiež je možné si vyhľadať na stránke prenájom áut a ubytovanie v hoteloch. Odporúčame však cestovať z letiska či z iných miest autobusovou dopravou, ktorá je nielen pravidelná, ale i lacná.

 Pomôcť ti môže aj Momondo. Podobne ako Skyscanner aj Kayak  ponúka prehľad všetkých letov, prenájom áut i vyhľadávanie ubytovania v hoteloch. Stránka ti vyhľadá potrebné prestupy na letiskách a letenky si môžeš rovno zabookovať.

Ďalšou známou spoľahlivou stránkou je Rome2RioStránka vyhľadá nielen letenky, ale aj možné prestupy autobusovou dopravou, vlakmi, električkami, trolejbusmi či metrom v rôznych cenových kategóriách. Pokiaľ chceš mať prestupy presne naplánované a lístky vopred zakúpené, stránku určite odporúčame.

V rámci Európy si veľmi jednoducho môžeš vyhľadať dopravné spojenia a prestupy na slovenskej stránke www.cp.sk. Lístky je niekedy možné rezervovať priamo na stránke, pokiaľ ide o vlaky a autobusy. Ak lístky nie sú dostupné priamo na stránke, môžeš sa prekliknúť na stránku konkrétnej dopravnej spoločnosti, s ktorou chceš cestovať.

Všetky rady a otázky ohľadne letov ak letíš prvý raz, nájdeš aj na slovenskej stránke letenky.sk, cez ktorú je tiež možné si letenky rezervovať.

Spiatočné letenky sa oplatí, samozrejme, kupovať vopred, pokiaľ vieš, v akom termíne sa vrátiš. Jednou z možností ako si poradiť s cestovaním, je aj vyhľadať si informácie na stránkach lokálnych blogerov.

Ak patríš práve k tým odvážnejším, určite je veľmi jednoduchým a pomerne lacným prostriedkom si vyhľadať skupiny na Facebooku pod názvami ako Hľadanie spolucestujúcich a podobne. Pohodlne, rýchlo a lacno sa tak môžeš dostať autom, kam potrebuješ s niekým, kto práve vyhľadáva spolucestujúcich na internete.

  1.    Ubytovanie

Medzi známe stránky určené na vyhľadávanie a rezervovanie ubytovania patrí Booking, Expedia, Airbnb či mobilná aplikácia Hotel Tonight.

Booking vyhľadáva ubytovanie v rôznych cenových kategóriách po celom svete. Samozrejme, cena vždy závisí od toho, aké požiadavky na ubytovanie máš. Cez Booking sa dá zaplatiť plnú sumu za ubytovanie vopred. Výhodou je, že peniaze neprídu na účet majiteľovi, ale stránka si ich podrží do momentu, kým ťa majiteľ neubytuje, takže o peniaze neprídeš. Mohol by si o ne prísť v prípade, že ubytovanie chceš zrušiť a nedáš v dostatočnom časovom predstihu vedieť prenajímateľovi.  

Podobne ako Booking funguje aj Expedia. Vyhľadáva letenky, ubytovanie a rezervovanie hotelov. Na stránkach si určite nezabudni prečítať recenzie. Suma za ubytovanie sa platí vopred a rovnako ako Booking aj stránka Expedia drží peniaze a odovzdáva ich majiteľovi až po tvojom ubytovaní.

Pokiaľ potrebuješ vyhľadať na poslednú chvíľu ubytovanie v hoteli, možno ti pomôže mobilná aplikácia Hotel Tonight. Sumy sa však pohybujú vo vyšších cenových kategóriách.

Odporúčame ti pozrieť si stránku Airbnb, ktorá sprostredkúva podnájmy po celom svete v rôznych bytoch a garsónkach. Na stránke môžeš zaplatiť depozit a na mieste doplatíš hotovosť za nájom. Tiež je možné zaplatiť za ubytovanie vopred plnú sumu. Podobne ako na predchádzajúcich stránkach aj Airbnb peniaze drží na svojom účte, pokiaľ sa neubytuješ. V prípade potreby môžeš kontaktovať priamo majiteľov bytov a informovať sa podrobnejšie. Ak by nastali nejaké nezhody a problémy s ubytovaním či platbou, kontaktuj priamo centrálu Airbnb.

Užitočné môžu byť aj portály Erasmusu a Housinganywhere.

Pokiaľ chceš rezerváciu zrušiť, každý majiteľ bytu vyžaduje oznámenie o zrušení rezervácie istý čas vopred. Ten treba dodržať, inak ti peniaze nebudú vrátené. Niektorí prenajímatelia bytov za zrušenie berú i finančnú pokutu.

V prípade, že rezerváciu zruší majiteľ, peniaze ti budú vrátené.

Je na tvojom uvážení, akým spôsobom si vyhľadáš ubytovanie a či zaplatíš pri rezervovaní ubytovania vopred len depozit alebo ihneď zaplatíš plnú sumu. Pri rezervovaní ubytovania však neplatí to isté, čo pri rezervovaní leteniek. Vopred zaplatené ubytovanie cenu nezníži. Každá stránka na rezervovanie ubytovania či už v hoteloch, alebo bytoch kladie iné podmienky.

V každom prípade keďže cestuješ na pracovnú stáži, odporúčame sa ubytovať v podnájmoch, ktoré sú cenovo dostupnejšie ako hotely. Majitelia bytov si môžu na začiatku vypýtať depozit, ale zvyčajne to nebýva veľká suma. Nájom platíš, samozrejme, mesačne, takže sa o svoje peniaze nemusíš báť. Pokiaľ na byte nepríde k nejakej dlžobe alebo poškodeniu majetku, depozit ti pred odchodom z podnájmu bude vrátený. Kontakty na prenajímateľov bytov, s ktorými už majú skúsenosti ex-stážisti ti môžeme sprostredkovať na e-maily info@workspaceeurope.sk. Komunikáciu s nimi však necháme na tebe.

  1.    Poistenie

Podmienkou pre vycestovanie na Erasmus+ je uzavretie komerčného poistenia na celé obdobie stáže. V niektorých prípadoch zabezpečuje komerčné poistenie prijímajúca organizáciu. Je to však veľmi ojedinelé. Za komerčné poistenie tak vo veľkej miere zodpovedajú stážisti.

Novinkou na trhu je ERAPO, čo je prvé komplexné poistenie pre Erasmus+ študentov a stážistov. S týmto poistením sa poistíš rýchlo, jednoducho, aj v pohodlí domova a pokrýva všetky jednotlivé druhy poistenia, ktoré musíš mať na svojej stáži.

Treba si uvedomiť, že prvý deň stáže je považovaný za prvý deň v organizácii, nie na ceste. Nezabudni sa poistiť na celé obdobie vrátane cesty tam a späť.

Minimálne povinné doplnkové komerčné poistenie Erasmus+ stážistu zahŕňa: poistenie zodpovednosti za spôsobenú škodu a úrazové poistenie. Toto poistenie je podmienkou.

Odporúčame tiež uzavrieť okrem povinného poistenia aj doplnkové poistenie. Okrem zodpovednosti za škodu a úrazového poistenia, je tak vhodné  si zabezpečiť doplnkové poistenie liečebných nákladov. (Základné zdravotné poistenie aj počas pobytu v inej krajine EÚ poskytuje zdravotná poisťovňa účastníka prostredníctvom Európskeho preukazu poistenca. V mnohých prípadoch nie je toto poistenie dostačujúce, hlavne v prípade špeciálnych lekárskych zákrokov. Preto sa odporúča, aby mal stážista uzavreté aj doplnkové poistenie liečebných nákladov v komerčnej poisťovni.)

Ako doplnkové poistenie odporúčame tiež pri cestovaní do zahraničia poistenie batožiny, poistenie storna a iné poistenie podľa záujmu a potrieb.

Tiež odporúčame si na stáž zobrať platný Európsky preukaz poistenca, ktorý vydáva poisťovňa k základnému zdravotnému poisteniu na Slovensku.

K podpisu zmluvy o stáži, ktorá sa podpisuje u nás vo WSE  je potrebná kópia zmluvy komerčného poistenia, uzatvoreného na celé obdobie stáže s jasne stanoveným poistným krytím a kópia Európskeho preukazu zdravotného poistenia.

Okrem iného dávame do pozornosti aj:

Jazykovú prípravu

Pred a po stáží je povinný online jazykový test, tzv.  OLS. Test je z jazyka, v ktorom budeš počas stáže pracovať. OLS test slúži na to, aby sme vedeli s akou úrovňou jazyka na stáž odchádzaš a s akou úrovňou sa vraciaš. Jazykový OLS test je povinný pre všetkých účastníkov pracovnej stáže Erasmus +. Test ti zašleme tesne pred nástupom na stáž, a pár dní pred koncom.

Finančné zdroje

Priprav si so sebou finančnú rezervu, pretože finančný príspevok dostaneš až po fyzickom nástupe na pracovnú stáž a po obdržaní potvrdenia o príchode (dáme ti ho pri osobnom stretnutí). Nezabudni na náklady určené na dopravu, ubytovanie, poistenie či stravu. Pre lepšiu predstavu životných nákladov klikni na Numbeo.

Prajeme ti super stáž a krásne zážitky.

Vo WorkSpace Europe ti radi poradíme a pomôžeme v rámci našich možností. Za dopravu, ubytovanie a poistenie však nenesieme žiadnu zodpovednosťČlánok je len informačný.

__________________________________________

Nevieš si poradiť s úradom práce? Aj túto tému sme spracovali a nájdeš ju tu.

 

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *