Stážistov príhody a skúsenosti

Čo sa na stáži naučíš a koho stretneš je na tebe, ale isté je, že by si z toho mal vyťažiť čo najviac. Naši stážisti vám môžu priblížiť, ako to v skutočnosti vyzerá. Pýtali sme sa ich na cesovanie, balenie, ako sa im komunikovalo v cudzom jazyku aj na nových kamarátov na facebooku. : -)

 

 

Čo môže samotnú stáž priblížiť lepšie, ako ľudia, ktorí ju zažili? Juraja, Anikó, Štefana a Petra sme sa opýtali zopár otázok, ktoré vám môžu priblížiť ako to na takej stáži prebieha, ako sa cestuje, akých ľuďí môžete stretnúť, alebo v akých jazykoch budete komunikovať.

V akom momente si človek začne hľadať stáž?

Dôležité je rozhodnúť sa pre stáž včas, a to ešte počas štúdia. No každý má vlastný príbeh ako sa k stáži dostal.

Petra oslovilo stretnutie s tímom Workspace Europe, ktoré na školách pravidelne organizujeme.
Pre Štefana bola inšpiráciou a hnacím motorom jeho priateľka, ktorá mala vždy sen nadobudnúť veterinárne skúsenosti v zahraničí. Táto myšlienka sa zapáčila aj jemu a k stáži pristupoval ako k možnosti naučiť sa jazyk a vidieť niečo nové, aj nové veci vo veterinárnej oblasti.

Zaujímavý je aj príbeh Juraja, ktorý už mal po škole prisľúbenú prácu v Nemecku, no tri mesiace čakania sa rozhodol premostiť Erasmus stážou. Anikó sa zase začala zaujímať o stáž už vo štvrtom ročníku, pretože jej bolo ľúto, že počas školy nevyužila možnosť šudovať v zahraničí.


Koľko jazykov vieš, toľkokrát…

Asi najväčšou prekážkou pre každého je strach z jazykovej bariéry. V skutočnosti nie je lepšia cesta ako sa zdokonaliť v cudzom jazyku aj v profesnom žargóne než sa nechať hodiť do vody a učiť sa za pochodu. Nejde však len o jazyky, ktoré už človek ovláda, ale prečo sa nezačať učiť aj nový, keď už je k tomu príležitosť.

Peter aj Anikó komunikovali v angličtine aj španielčine. K nedorozumeniam nedošlo, no Petrovi sa zdalo byť vtipné, že Španieli majú často vlastné pomenovanie aj na medzinárodne zaužívané pojmy, akým je napríklad brainstorming.

Z Jurajovej skúsenosti je niekedy lepšie občas použiť materinský jazyk. V istej situácii mu kolega zložil telefón, lebo mu nerozumel po nemecky: “Môj šéf mi povedal, že nabudúce, keď ten človek nerozumie, tak mám skúsiť po slovensky. Lebo ako sa neskôr zistilo, bol to tuším Čech, alebo Slovák.”

Štefan komunikoval v slovenčine, češtine a so svojím mentorom v angličtine. Pri ňom si trénoval najmä výslovnosť, keďže nastalo pár vtipných situácií kedy mu nerozumel len preto, že niektoré slová vyslovoval inak ako sa správne majú.

Z nášho malého prieskumu teda vyplýva skóre:

angličtina: 3,
španielčina: 2,
nemčina: 1,
slovenčina/čeština: 3 : -)


Keď sa vám do kufra nevojde celý šatník.

Ako z jazyka, tak ani z balenia sa na niekoľkomesačnú stáž netreba mať ťažkú hlavu. Okrem základných vecí ako sú notebook či slovník sa našim stážistom osvedčili aj svetielko na zrenice a aplikácia v mobile pre nemecké názvy liekov (Juraj). Anikó zase v Poľsku zistila, že sa hodí mať pri sebe balíček hracích kariet, alebo spoločenskú hru. “Zdalo sa mi, že Poliaci hrajú hry veľmi radi.”

Ako vám počas stáže narastie počet priateľov na facebooku?

Jurajovi pribudlo 15-20 ľudí, Anikó 5, Štefanovi dvaja (mentor a kolega). Peter zase v Španielsku nepoužíval facebook, ale WhatsApp, kde mu pribudlo 15 kontaktov.
Ako však píše Anikó, z tých piatich ľudí sa naozaj stala jej kamarátkou len jedna. Na stáži máte príležitosť spoznať ľudí, ktorých by ste inak stretli len ťažko. Či už ide o prácu, alebo voľný čas, títo ľudia môžu byť pre vás prínosom v budúcnosti. (Minimálne máte kde prespať ak sa raz rozhodnete vrátiť na miesto kde ste prežili stáž :))

Čas vyraziť

V odpovediach stážistov na to ako cestovali sa medzi dopravnými prostriedkami objavil autobus, vlak aj lietadlo. Petrovi sa stalo, že jeho letecká spoločnosť skrachovala. Štefan zažil niekoľko prestupov cez Prahu aj Londýn. Juraj zistil, že cena lístka na tú istú trasu môže byť až štvornásobne vyššia, ale nič z toho ich neodradilo, aby vycestovali.
Cestuj tiež! Podaj si prihlášku, pozri si ponuky stáží na našej stránke, objavuj, uč sa a vráť sa plný nových skúseností a zážitkov.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *