Úspech na pohovore máš vo svojich rukách

Ak sa ti po odoslaní úspešného CV a motivačného listu otvorili dvere k pohovoru, určite by si ho nemal podceniť. Tentoraz sme sa zamerali na najdôležitejšie tipy, vďaka ktorým môžeš uspieť na pohovore a zažiť tak skvelú skúsenosť cez Erasmus+.

Príprava na pohovor

Napriek tomu, že otázky na pohovoroch sa často opakujú a považujeme ich za jednoduché, opak býva pravdou. Uchádzači veľakrát podcenia prípravu pred pohovorom, čo sa môže jednoducho vypomstiť.

Kľúčom k úspechu na pohovore býva práve dostatočný opis nadobudnutých zručností, vlastností, aktivít a záľub. Pokiaľ si sa snažil nadobudnúť prax vo svojom odbore či už v rámci vysokoškolskej praxe, alebo pracovne, určite sú tieto informácie pre zamestnávateľov veľmi atraktívne. To, čo je pre teba samozrejmosťou či maličkosťou, môže byť pre iných výnimočné.

Na svoju skúsenosť s pohovorom podobne spomína i stážistka Barbora, ktorej sa podarilo prostredníctvom WorkSpace Europe dostať do organizácie Erasmus Life Lisboa, kde pracuje ako Event organizer. Barboru si vybrali ihneď po pohovore, ktorý prebiehal cez Skype. Čím viac a dlhšie hovoríte vy, tým menej otázok vám položia. Už pri mojom monológu som začala opisovať detailne oblasti, ktorým som sa doposiaľ venovala v práci i v škole. Okrem pracovných skúseností som ešte poznamenala, že viem aj taliansky a španielsky. Bolo to pre mňa výhodou, ale najdôležitejšia bola, samozrejme, úroveň mojej angličtiny.“

Snaž sa o sebe povedať čo najviac a vymedz si kariérne ciele, ktoré chceš dosiahnuť vo firme i v budúcnosti. Nielenže zaujmeš, ale i skrátiš čas na ďalšie otázky. Mal by si mať vopred ujasnené, akým smerom sa budeš uberať a v čom sa chceš na stáži zlepšiť. Žiadneho zamestnávateľa nepoteší, ak mu povieš, že si prišiel, kvôli peknému počasiu, moru a vyhľadávaniu nových priateľov.

Určite nezabudni na to, čo si uviedol do životopisu a motivačného listu. Veľakrát personalisti kladú otázky práve podľa neho. O tom ako si správne vytvoriť životopis a motivačný list, si sa mohol dočítať v našom predchádzajúcom príspevku.

Okrem dostatočnej prípravy na opísanie samého seba venuj čas i vyhľadaniu informácií o firme a krajine (súčasnosť, história), do ktorej sa chystáš. Zisti si, na čo sa daná firma, alebo organizácia špecializuje. Na základe toho budeš vedieť ľahšie zodpovedať otázky prečo, pre danú firmu chceš pracovať, čo je tvojou hlavnou motiváciou, prioritou a čo sa chceš v pracovnom odbore naučiť.

Informácie o firme i organizácii sa určite vyplatí vyhľadať nie len na oficiálnych stránkach, ale i v recenziách na Facebooku, alebo na Linkedin. Stážisti zvyčajne zdieľajú svoje skúsenosti s ostatnými práve tam.

Napriek tomu, že ti na pohovore záleží, nenechaj sa vyviesť z konceptu a snaž sa poraziť stres. „Všetko je tak, ako si to nadstavíte v hlave. Povedala som si, že stres nebudem mať, no napriek tomu som sa mu celkom nevyhla, ale rýchlo opadol. Treba si uvedomiť, že človek, ktorý s vami robí rozhovor, je rovnako smrteľník ako vy. Tiež musel absolvovať pohovory. Ja som však mala veľmi pozitívnu skúsenosť a pohovor so mnou viedla milá pani. Počas celého rozhovoru som sa snažila byť prirodzená, priateľská a zároveň pôsobiť profesionálne. Pred samotným pohovorom som však odbúrala stres behom, ktorý mne osobne veľmi pomáha v takýchto situáciách,“ spomína stážistka Barbora.

Oprášte svoje jazykové znalosti

Prijímací pohovor na Erasmus+ je o to komplikovanejší, že ho musíš zvyčajne absolvovať v cudzom jazyku. Nepodceň to a over si svoje jazykové znalosti. Nezabudni si pripraviť prejav a frázy, ktorými dokážeš o sebe prezradiť dostačujúce informácie.

Jazyk, v ktorom bude pohovor vedený, samozrejme závisí vždy od krajiny, v ktorej chceš stážovať, väčšinou však pohovory prebiehajú v angličtine. Ak ovládaš i iný jazyk, je to pre teba obrovskou výhodou. Tiež pomôže, ak poznáš odborné výrazy z danej oblasti, v ktorej chceš pracovať.

Anglické frázy, ktoré využiješ pri charakteristike svojich vlastností, zručností a praxe nájdeš tu alebo na tomto odkaze 

S týmito otázkami sa stretne väčšina uchádzačov:

Prečo sa uchádzate o túto pozíciu? – Why did you apply for this position?

Prečo chcete stážovať v našej spoločnosti/organizácií? – Why do you want to work for our company/organization?

Prečo si myslíte, že budete pre nás prínosom? – Why do you think you would be an asset for us?

Čo viete o našej spoločnosti/organizácii? – What do you know about our company/organization?

Čo študujete? – What are you studying?

Kde študujete? – Where do you study?

Máte nejaké skúsenosti so stážami, alebo dobrovoľníctvom? – Do you have any experience with an internship or volunteering?

Aké máte pracovné skúsenosti? – What kind of jobs have you had? / What about your work experiences?

Aké jazyky ovládate? – What languages do you know?

Aké máte jazykové certifikáty? – What language certifications do you have?

Aké sú vaše silné a slabé stránky? – What are your strengths and weaknesses?

Aké máte záľuby? – What is your hobby? / What about your free time activities?

Čo je pre Vás najväčšou motiváciou a cieľom do budúcnosti? – What is for you the biggest motivation and goal for the future?

Prečo ste si pre stáž vybrali (krajina)? – Why did you choose for your internship …(country: Italy, Spain…)?

Čo viete o tejto krajine? – What do you know about this country?

Hovor jasne, aby ti bolo rozumieť. Ak sa naopak stane, že niečomu nerozumieš ty, spýtaj sa na danú otázku ešte raz a netvár sa, že si rozumel. Mohol by si sa tak ľahko zamotať v odpovedi.

Neboj sa hovoriť

To, že sa dokážeš „predať“, či spontánne odpovedať, zaujme každého a napriek tomu vôbec nemusíš pôsobiť prehnane sebaisto. Predsa nikoho neteší, ak musí informácie z uchádzača ťahať ako „z chlpatej deky.”

Nezabudni hovoriť o školských či pracovných skúsenostiach a svojich záujmoch. Práve tie dokážu upútať a byť dôležitým aspektom pri výbere zamestnancov.

„Na základe vysokoškolskej, alebo pracovnej praxe sa presvedčia, či ste pre nich vhodný kandidát a určite si budú všímať na akej jazykovej úrovni s vami môžu viesť rozhovor. Snažte sa zaujať aktivitami, ktorým ste sa doposiaľ venovali i jazykovými znalosťami,“ radí Barbora.

Ak si v minulosti pracoval na nejakom školskom projekte, dobrovoľníckej akcii, alebo si už absolvoval stáž, je to pre teba len plus.

Tiež sa neboj klásť otázky. Práve to personalistov utvrdí v tom, že máš o stáž skutočný záujem. Bolo by predsa zvláštne sa nič neopýtať, keďže ide o úplne novú skúsenosť a organizáciu, ktorú nepoznáš osobne. Spíš si vopred, čo sa chceš dozvedieť, aby si na to pod stresom nezabudol. Práve tvoj záujem je veľmi dôležitý a vôbec sa nemusíš báť, klásť otázky.

Dĺžka pohovoru je individuálna. Zvyčajne zaberie 20 – 30 minút, samozrejme, môže byť dlhšia i kratšia. Využi ju naplno a nezabudni so sebou úsmev na tvári. Good Luck!

 

Chceš dostávať viac rád, tipov a zaujímavosti zo sveta stáží? Prihlás sa k odberu newslettera a fajn čítanie  si nájdeš priamo vo svojej mailovej schránke.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *