5 typov ako vyťažiť zo stáže čo najviac

Nikto učený ešte z neba nespadol, aj keď možno práve vyšiel zo školy. Stáž je pre absolventa nová skúsenosť a mnohí možno nevedia čo od nej čakať. Zhrnuli sme ti niekoľko typov, ktoré by ti mohli pomôcť, aby si zo stáže odchádzal s bohatými skúsenosťami.

 

  1. Správaj sa ku stáži ako ku skutočnej práci

 

Tento bod ber ako samozrejmosť. Jednak sa môže stať, že tvoja stáž v zahraničí povedie ku skutočnej práci, ale tiež by si ju mal brať ako príležitosť ako si vybudovať pracovné návyky.

Preto preukáž nasadenie ako zamestnanec na plný úväzok, aby si čím skôr mohol byť v práci aj samostatný.

 

  1. Hľadaj si proaktívne niečo na prácu

 

Občas sa môže stať, najmä zo začiatku, že sa ti nebude mať kto venovať naplno, pretože bude mať aj iné povinnosti. V takom prípade nezaháľaj a neseď v kúte, ale nájdi si niečo k práci – spíš si zoznam čo by si chcel vedieť a čo by si sa chcel naučiť, spoznávaj spoločnosť, sleduj kolegov pri práci a rob si poznámky. Čím dlhšie na stáži stráviš tým viac práce a zodpovednosti dostaneš, ale musíš preukázať, že na to máš.

 

  1. Ak už dostaneš zadanie, daj do jeho vypracovania 150%

 

Neboj sa do niečoho pustiť, aj keď ešte nemáš dosť skúseností. Preukáž odhodlanie a neboj sa opásať zamestnávateľovi čo si robil, ako a prečo. Tvojim prínosom je jednoznačne aj nový pohľad, ktorý do zamestnania prinesieš, pretože niektoré zavedené procesy sa dajú vylepšiť revíziou nezaujatého pozorovateľa.

 

  1. Nauč sa prijímať zlyhania

 

Rozdiel medzi školou a pracovným životom, s ktorým sa budeš musieť skôr či neskôr vysporiadať je, že ak sa ti niečo nepodarí, nedostaneš horšiu známku, ale pohovor so šéfom. Neber to ako fatálne zlyhanie, ale prijmi kritiku, z ktorej sa na vlastnej koži naučíš niekedy viac a skôr, akoby si to mal odsledovať od ostatných. Počúvaj spätnú väzbu s pokorou a rob si poznámky!

 

  1. Rob si poznámky

 

Toto odznelo už viackrát, no práve to tomu pridáva na váhe.  Zapisuj si poznámky zo stretnutí, mená, názvy, procesy, pracovné pozície, oddelenia…všetko. Nie je ľahké prísť do nového prostredia a hneď si pamätať všetko a to je úplne v poriadku. Horšie je dostať sa do situácie, že sa od teba očakáva vedieť niečo čo ti bolo vysvetlené už trikrát a ty si to predsa nepamätáš. Nebuď kolega, ktorý otravuje stále s tým istým, ale radšej buď kolega, ktorý veľa počúva, učí sa a ROBÍ SI POZNÁMKY 🙂

 

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *