Ako som si našla stáž v zahraničí

Po skončení bakalárskeho stupňa marketingovej komunikácie som bola rozhodnutá, že svoje vedomosti naplno využijem aj v praxi a pošlem svoje CV do marketingových agentúr. Počas školy som pracovala, ale nikdy nie v oblasti, ktorú študujem. To som považovala za svoju nevýhodu oproti mojim spolužiakom, ktorí už niekde pracovali, alebo stážovali.

Zároveň som si chcela zlepšiť angličtinu, keďže som vždy bola „nemčinárka.“ Spolužiačka mi vravela, že existujú aj pracovné stáže v zahraničí, tak sme sa rozhodli, že to vyskúšame. Hľadali sme teda rôzne spôsoby, ako by sme mohli na takú stáž vycestovať. Už dlhšie sme evidovali agentúru WorkSpace Europe, všimli sme si ich plagáty, či eventy na škole. Preto sme si pozreli ich stránku a hľadali na nej informácie, ako sa prihlásiť.

Pre vás, ktorí sa taktiež zaujímate o pracovné stáže v zahraničí, vám prinášam 5 hlavných krokov, ako sa tam dostať (postup sa môže líšiť od univerzity k univerzite, takže vždy si treba pozrieť informácie pre vašu školu na stránke WorkSpace Europe).

1. Vyplň prihlášku na stránke workspaceeurope.sk

Na stránke WorkSpace nájdeš nezáväznú prihlášku, vďaka ktorej sa prihlásiš. Následne počkáš na schválenie tvojou školou, čo môže trvať pár dní. WorkSpace ťa bude o všetkom informovať mailom.

2. Vyber si firmu a krajinu, kam chceš ísť

Vybrať si tú správnu firmu nie je podľa mňa najľahšie. Možností je veľa, preto je niekedy ťažké vedieť, kde začať hľadať. Na stránke WorkSpace Europe sú ponuky stáží do rôznych krajín. Jednou z možností je pohľadať si prácu podľa ich databázy. Ďalšou možnosťou je nájsť si stáž sám. My sme chceli ísť na Maltu, preto sme si gúglili informácie, ktoré agentúry sú najlepšie, čo robia, či akých majú klientov. Vybrali sme si viacero firiem, ktorým sme poslali svoj životopis. Následne sme čakali na ich reakciu. Niektorí nám povedali, že nemajú miesto pre stážistov, niektorí chceli stážistov na viac ako tri mesiace, čo sme si vzhľadom na školu nemohli dovoliť. Našťastie sme si našli marketingovú agentúru, s ktorou sme mali veľmi dobrú komunikáciu a ktorá mala priestor pre viacerých.

3. Vyplň niekoľko papierov

Ak si nájdeš stáž, jednoducho informuješ WorkSpace (ak potrebuješ pomôcť s hľadaním, vždy ti pomôžu), tí ti následne zašlú LA dokument (Learning Agreement). Je to vlastne zmluva, ktorú podpisuješ ty, prijímajúca firma a tvoja škola. V ňom sa nachádza presný dátum, miesto stáže a pozícia, ktorú budeš vykonávať. Na základe toho môžeš dostať grantovú zmluvu, čo je veľmi dôležité, lebo len vďaka nej dostaneš štipendium. Samozrejme, na vyplnenie zmluvy budeš potrebovať ID, či poistenie, avšak o tom ťa krok po kroku bude informovať WorkSpace, preto sa netreba báť, či niečo zabudneš.

4. Nájdi si ubytovanie a letenky

Ubytovanie a letenky odporúčam riešiť čím skôr. Tak môžete natrafiť na viacero ponúk s výhodnejšou cenou. Hlavne, ak je v danej krajine dovolenková sezóna, ceny sú mega drahé. Nám pomohli odporúčania v skupinách na facebook-u. Mnoho Slovákov a Čechov v zahraničí má vlastnú facebookovú skupinu, stačí im napísať, radi krajanom pomôžu. Môžu vám pomôcť s ubytovaním, alebo aj s praktickými informáciami ohľadom krajiny.

5. Vycestuj a uži si si svoju stáž:-)

Takáto stáž v zahraničí ti dá veľa skúseností, preto ju využi naplno. Zistíš, ako to funguje v pracovnom prostredí za hranicami, zlepšíš sa v jazykoch a získaš veľa zážitkov.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *