Láska prácu prenáša

Motivácie pre hľadanie absolventskej stáže v zahraničí môžu byť rôzne. Či už je to túžba vycestovať, získať skúsenosti v odbore alebo láska. Bývalá stážistka WorkSpace Europe Barbora skĺbila všetko do jedného a našla si  tak prácu, ktorá ju napĺňa.

Ešte v roku 2014 zverejnila Európska Komisia štúdiu,  podľa ktorej si štvrtina účastníkov vzdelávacieho programu Erasmus našla v cudzej krajine životného partnera. Vďaka známostiam, ktoré vznikli vďaka tomuto mobilitnému programu, sa tiež narodilo okolo jedného milióna bábätiek. Erasmus tak má vyššiu účinnosť pri hľadaní lásky ako akékoľvek stránky či mobilné aplikácie určené na zoznámenie.

Nadnárodné známosti nezriedka vedú k ďalšej mobilite. Mladí ľudia, ktorí sa rozhodnú udržať vzťah dlhšie ako jeden semester, následne hľadajú študijné či pracovné možnosti v krajine, kde by k sebe mali bližšie; bližšie než len cez telefonát na Skype.

Podobné motivácie priviedli Barboru do konzorcia WorkSpace Europe ešte ako študentku, aby si vybavila možnosť  pracovnej stáže v zahraničí cez program Erasmus+. Po ukončení štúdií Medzinárodných vzťahov na bratislavskej Ekonomickej univerzite totiž plánovala odísť do Talianska za svojím priateľom, ktorého stretla počas jeho Erasmus pobytu na Slovensku.

Barbora nemerala cestu do WorkSpace Europe nadarmo. Podarilo sa jej nájsť organizáciu, ktorá ju prijala ako stážistku  a krátko po škole sa tak presťahovala za láskou a za prácou do mesta Pesaro ležiaceho neďaleko jedného z najslávnejších prímorských letovísk Rimini.

Barborin príbeh patrí k jedným z najúspešnejších v histórii WorkSpace Europe. Ako jedna z prvých stážistiek konzorcia dokonca uspela v predĺžení stáže zo štandardných troch na šesť mesiacov. Grant z programu európskej mobility jej síce podľa pravidiel plynul len tri mesiace, avšak zvyšné mesiace jej pomáhala s pokrývaním nákladov prijímajúca organizácia.

Mladej Slovenke sa tiež podarilo to, čo nebýva pravidlom; firma, v ktorej stážovala, si ju napokon ponechala na plný pracovný úväzok: „Hľadala som síce aj inde, ale  narazila som na skromné podmienky talianskeho pracovného trhu. Nuž a keďže sa mi práca na stáži páčila, ako jedna z mála som ovládala taliančinu a boli so mnou spokojní, porozprávala som sa s vedením a oni mi ponúkli trvalú pozíciu. “

Náplň práce sa oproti stáži nezmenila, Barbora má i naďalej na starosti oblasť HR a vyhľadávanie vhodných kandidátov pre potreby firmy. Časom jej však pribúdajú povinnosti a zodpovednosť, a tak v práci nachádza neustále nové výzvy.

Barbora tak vďaka európskym mobilitným programom našla lásku a uplatnenie v práci, ktorá ju napĺňa. Staré príslovie „Láska hory prenáša“ modifikovala na modernejšiu verziu „Lásku prácu prenáša“.

Samotná Barbora sa pri spomínaní na to, čo ju motivovalo k rozhodnutiu zahraničnej pracovnej stáže, smeje. „Myslím, že nie som prvá. A ani posledná.“

 

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *