Leto na Malte: Časť tretia: Tie najlepšie pláže.

Malta ponúka množstvo rôznych pláži. Každá jedna je niečim atypická a zaujímavá. Nájdete tu pláže kamienkové, balvanové, či rôzne sfarbené piesočnaté. Pláže, ktoré navštevuje množstvo ľudí, či také, ktoré sú skoro opustené. Kde sa dá dobre šnorchlovať, zaplávať si, či opaľovať sa a len tak ležať na pláži. Možností je neúrekom, preto vám v tejto časti „hodím“ zopár typov, kam sa vybrať za slnkom a vodou.

Ghadira bayPláž Ghadira, resp. Mellieha je jednou z najnavštevovanejších pláží na ostrove. Je pomerne dlhá, piesočnatá a s priezračnou vodou. Vstup do mora je postupný, takže na začiatku sa väčšinou hrajú deti, alebo si ľudia len tak hádžu loptu. Nájdete tu reštaurácie, kúpite si zmrzlinu, či niečo rýchle pod zub. Môžete tu využiť aj ponuky rôznych vodných športov. Ghadira je pláž, na ktorej nájdete všetko pokope a zabavíte sa, či už s kamarátmi, alebo rodinou.

 

Ghajn Tuffiehaa Golden bay

Ghajn Tuffieha a Golden bay sú jedny z najkrajších piesočnatých pláží na Malte. Opäť teda treba rátať s tým, že budú preplnené. Obe pláže sú blízko seba, takže sa kľudne môžete peši dostať z jednej pláže na druhú. V okolí nájdete hotely i reštaurácie. Ak prejdete hore smerom k veži, naskytne sa vám pekný výhľad na pláže a more. Určite odporúčam ostať tam na západ slnka, ktorý je naozaj čarovný a perfektný na fotografovanie.

Gozo a jeho Ramla bay

Gozo je populárne svojím Azúrovým oknom. No to však na ostrove už nehľadajte, zrútilo sa pred dvoma rokmi. Na ostrove však odporúčam zájsť na pláž Ramla bay, tá je naozaj nádherná. Mňa učarovala svojím sfarbením do červena. Takisto je dosť veľká, no v okolí nájdete len zopár miest na občerstvenie. V blízkosti je aj jaskyňa nymfy Kalypsó, s ktorou tam podľa Hómerovej báje žil i bájny Odyseus. Jaskyňu sme hľadali, avšak našli sme len zrúcaninu. Oveľa lepší typ na návštevu je zájsť do „jaskyne“ na opačnej strane pláže, tzv. Tal Mixta Cave. Dostanete sa tam peši z pláže za niekoľko minút. Je to výšľap do kopca (určite netreba zabudnúť na vodu a šiltovku) a výhľad stojí za to. Určite si odtiaľ urobíte pekné zábery na pláž a stredozemné more.

Ostrov Comino a jeho Blue Lagoon

Camino je jeden z troch ostrovov na Malte (medzi hlavným a ostrovom Gozo). Je maličký a prejdete ho za den deň úplne celý. Jeho najznámejšie miesto je Modrá lagúna, teda Blue Lagoon. Je to naozaj nádherné miesto s krásnou azúrovou vodou. To však všetci turisti vedia a preto je toto miesto veľmi preplnené. Ak ho nechcete zo svojho plánu vynechať, určite si privstaňte a prídte tam čo najskôr. Dopraviť sa na ostrov je jednoduché, v pravidelných intervaloch premávajú loďky z miesta Cirkewwa. Pláž je tam piesočnatá, no naozaj veľmi maličká, preto sa väčšina ľudí zloží na „kopci“. Mne to neprekážalo, keďže som bola celý čas vo vode. J Ak budete v Blue Lagoon, odporúčam preplávať na druhú stranu ku skalám. Je to iba kúsok, takže pre bežného plavca je to nič. Ja som tam preplávala aj s mobilom v ruke, takže som odfotila aj pár záberov z tej druhej strany. Čo sa týka služieb na ostrove, tak nečakajte veľa. Je tam zopár stánkov s občerstvením, no žiadne reštaurácie.

 

Typy na netradičnejšie pláže očakávajte už v ďalšej časti:-)

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *