Typy a triky ako neminúť celý grant na ubytovanie

Na študentskom Erasmus pobyte ubytovanie väčšinou zabezpečí škola. Na pracovnej stáži je to celé na tebe. Dostaneš grant a s ním si musíš zaplatiť všetky potrebné výdavky. Dôležitou časťou je ubytovanie. Aby ti ubytovanie nezruinovalo celý erasmus grant, prinášam ti zopár typov, kde hľadať lacné ubytovanie, a ako na ňom ušetriť.

Internáty

Aj keď nejdeš do krajiny študovať, ale pracovať, neznamená to, že nemôžeš využiť  miestne internáty. Skontaktuj sa s ubytovacím oddelením, vysvetli im, že si študent a v tejto krajine len vykonávaš svoju pracovnú stáž. Pokiaľ majú dosť miest, tak väčšina ubytovacích zariadení nemá problém ubytovať aj cudzích študentov. Vo viacerých krajinách je táto možnosť najlacnejšia, preto stojí za to sa aspoň pozrieť, ako vyzerajú izby, aká je cena na mesiac, či kde sa intrák nachádza. Komfort záleží od danej krajiny, preto neporovnávaj internáty na Slovensku napríklad s takým s Luxemburskom. Niektoré intráky sú naozaj pekné, preto sa oplatí sa aspoň opýtať na dostupnosť voľných miest.

Airbnb

Oproti internátom je Airbnb o dosť drahšie. ALE, nie vždy musí. Ak by si si hľadal(a) ubytovanie práve na tomto portáli, určite napíš hostiteľovi a ZJEDNAJ cenu. Ja som takto bývala dva mesiace na Malte a v Prahe o polovicu lacnejšie. Veľa hostiteľov chce mať v apartmáne čistotných ľudí, ktorí nebudú robiť problémy a ktorí im samozrejme dajú dobré hodnotenie. Skús apelovať na tieto hodnoty. V Prahe som bývala mimo sezóny (február, marec), kedy sem nechodí až tak veľa turistov, preto na pár výnimiek nikto nemal problém znížiť mi cenu. Na Malte to bolo komplikovanejšie, keďže som tam bola v letných mesiacoch, kedy sem chodí veľa ľudí. Treba však vyskúšať a napísať hostiteľovi, či by z ceny nepoľavil.

Facebook skupiny

Nájdi si na Facebooku skupiny Čechov a Slovákov, ktorí žijú v danej krajine, meste. Niektorí môžu mať voľnú izbu a prichýlia ťa. Alebo aspoň poradia, kde hľadať ubytovanie, prípadne ďalšie typy, triky. Je super mať informácie práve od ľudí, ktorí žijú dlhší čas v krajine. Navyše, keď tam už budeš dlhšiu dobu, pomoc od krajanov sa ti vždy zíde.

Opýtaj sa v práci

Keď budeš v kontakte so svojim budúcim zamestnávateľom, skús sa ho opýtať na nejaké možnosti ubytovania. Keď som bola na Malte, v práci mi aspoň odporučili, v akých lokalitách by som mohla bývať, aby som to mala do práce čo najbližšie a aby som mala čo najlepšie dopravné spojenie. Potom som si vyhľadávala už len dané lokality. To mi pomohlo, keďže do práce som vďaka tomu mala naozaj blízko, chodila som peši a ušetrila som tak na doprave.

Opýtaj sa WorkSpace a bývalých stážistov

Takisto je dobré komunikovať s WorkSpace. Ak máš problém s ubytovaním, budú sa snažiť ti nejako pomôcť. Majú informácie aj od bývalých stážistov, ktorí určite radi poradia.

Ubytovanie vie zhltnúť aj polovicu grantu, preto je fajn, ak využiješ tie lacnejšie možnosti (samozrejme, musia ponúkať aj istý komfort). Zvyšok využi pri kúpe letenky, alebo pri spoznávaní krajiny, pri cestovaní. 🙂

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *