Zlepši svoju nemčinu. Ja, du!

Ťažká gramatika, výslovnosť a nevábne znenie slov robí z nemčiny často neobľúbený jazyk. Veľa študentov uprednostňuje učenie sa angličtiny, španielčiny, či francúzštiny. Pre mnohých to znie lepšie a učenie im ide ľahšie. No nemčina, takisto ako aj iné jazyky, si vyžaduje disciplínu, pravidelné učenie a precvičovanie, a samozrejme učenie sa spôsobom, ktorý ťa bude baviť.

Napísali sme už článok o tipoch, vďaka ktorým sa zlepšíš v angličtine, teraz ti prinášame článok s tipmi pre nemecký jazyk. I keď pre mnohých z vás to bol povinný predmet na základnej, či strednej škole, koľko si z toho pamätáš? Nemčina je pritom veľmi užitočným jazykom a otvorí ti dvere do mnohých firiem. Na Slovensku má veľa z nich centrálu práve v nemecky hovoriacej krajine, a preto radi príjmu do svojho tímu človeka, ktorý sa vie ich jazykom dohovoriť. Skús teda oprášiť svoje základy, alebo zlepši svoju úroveň s našimi malými pomôckami.

Instagramové účty

Na sociálnych sieťach každý z nás trávi veľa času, a preto sa oplatí sledovať účty, pri ktorých sa naučíš aj čo to z jazyka. Na Instagrame ti odporúčame followovať tieto účty:

Hallo_deutsch: Tento účet má pod palcom učiteľka nemčiny Carina, ktorá zároveň pridáva videá na YouTube, má svoju internetovú stránku pre online učenie nemčiny a píše články na svoj blog. Na Instagrame vysvetľuje a prekladá nemecké slovíčka aj do angličtiny. Výslovnosť slovíčok v nemčine často nahráva, takže si ich správne znenie vieš aj vypočuť vo videu.

Dw_deutschlernen: Na tomto účte nájdeš aj menšie kvízy, s ktorými si vieš precvičiť gramatiku a používanie slov. Taktiež zdieľajú pomaly nahovorené správy, čo je vhodné práve pre tých, ktorý potrebujú precvičiť svoj posluch a zároveň chcú mať všeobecný prehľad.

Nemeckonaslovensku: Toto je názov instagramového účtu Nemeckého veľvyslanectva v Bratislave. Okrem zaujímavostí, ktoré sa okolo veľvyslanectva dejú, publikujú aj slovíčka s ich vysvetlením po slovensky.

YouTube

Na YouTube je skvelé, že tu stále pribúda mnoho nových kanálov, ľudí a tém a tak si môžeš vybrať naozaj to, čo ťa baví a počúvať toho, kto ti bude sympatický. Nájdeš tu aj kopu edukačných kanálov, ktoré precvičia tvoju nemčinu z každého uhlu. Napríklad GermanPod101 má webovú stránku, kde ponúka online výučbu nemčiny a na ich YouTube kanály zdieľajú rôzne typy videí vhodné pre začiatočníkov, i pokročilých. Gramatiku, frázy a rôzne témy vysvetľujú v angličtine. Veľmi dobrým účtom je aj LearnGermanwithAnja. Anja je učiteľka nemčiny, ktorá takisto vo videách vysvetľuje aj  po anglicky.

Nemecké pesničky

Možno nie si zvyknutý počúvať nemecké pesničky, ale vďaka nim si dokážeš lepšie zapamätať aj dlhé a komplikované nemecké slová. Skús si pustiť nejakú hudbu aj s textom, napríklad Namika a jej Lieblingsmench, alebo WiseGuys (napríklad skladba JetztistSommer), či si vypočuj nejakú skladbu od Karla Gotta, ktorý má zopár piesní aj v nemčine. Pomáha to nie len pri učení sa výslovnosti slov a ich memorovanie, ale takisto sa naučíš aj používanie správneho člena, či predložky, ktoré so slovom súvisí.

Stretávanie sa s native spíkrami

Na Slovensku je mnoho native spíkrov, ktorí sa často stretávajú v kaviarňach, či v baroch. Preto ak zháňaš niekoho len tak na bežné konverzovanie, určite sa pridaj k nejakej skupinke.

Sleduj aktivity Goethe inštitútu

Goethe Institut je inštitúcia, ktorá podporuje učenie sa nemeckého jazyka. Pripravuje rôzne kurzy, takisto certifikáty na všetkých úrovniach. Taktiež ponúkajú nemecké knihy zo svojej knižnice a usporadúvajú rôzne podujatia.

Niečo z podobného súdka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *